SFFR-directeur Conrad Alleblas en hoofd programmering en marketing Jamillah van der Hulst. Foto: Sport Film Festival Rotterdam
SFFR-directeur Conrad Alleblas en hoofd programmering en marketing Jamillah van der Hulst. Foto: Sport Film Festival Rotterdam

SSFR 2021: thuis kijken en meer lange films

Algemeen 588 keer gelezen

Rotterdam – Het Sport Film Festival Rotterdam (SFFR) is dit jaar vrijwel volledig een online evenement. Publiek kan van 7 tot en met 10 december via video on demand alle 63 geselecteerde sportfilms bekijken. De filmvertoningen en een award-uitreiking op 9 december in LantarenVenster zijn alleen voor genodigden. Andere awards worden later uitgereikt.

“We hebben ervoor gekozen om dit jaar vooral online films te programmeren omdat we willen investeren in de toekomst”, legt festivaldirecteur Conrad Alleblas desgevraagd uit. “De coronapandemie dwong ons anders te kijken naar de opzet van ons festival en wijzigingen door te voeren.”

Net als in eerdere edities is er op het Sport Film Festival Rotterdam, begin volgende maand, veel aandacht voor films van Nederlandse filmmakers. Van eigen bodem zijn onder meer de documentaires ‘Gaan voor Goud’, ‘Dutchess of the Sea’ (beide over roeien) en Mama (over paaldansen).

Eén van de meest in het oog springende buitenlandse films is de documentaire ‘The Longest Wave’ over de Amerikaanse surflegende Robby Naish. De Rotterdamse inbreng komt van Mark Redan, met ‘Body & Mind’ over het White Collar Boxing voor ondernemers, Rob van Pelt, met ‘Skatepool Ontdekkingsreiger Ontdekt België’, en van Arnold Bertens en Luuk Audenaerde, met ‘REN’, een atletiekfilm.

Awards komen later pas

De OPEN Rotterdam Sport Film Award en de SFFR 60 Seconds Award worden later uitgereikt, tijdens een speciale bijeenkomst in april 2022.
De festivalorganisatie heeft de filmmakers meer tijd gegund. Regisseur Jacco Groen, bijvoorbeeld, kan daardoor meer opnamen maken voor ‘Jaïr, genieten van zeilen’, over Special Olympics-sporter Jaïr die zeilt bij Stichting Plons op de Kralingse Plas.

Voordelen online festival

“Ook andere filmfestivals, zoals het Wild Life Film Festival Rotterdam de afgelopen weken, vertonen steeds meer online”, vervolgt Alleblas. “Het is een kans om de films voor een breder publiek toegankelijk te maken, waardoor ook de filmliefhebbers uit bijvoorbeeld Groningen en Zuid-Limburg ervan kunnen genieten zonder lang te moeten reizen.”

Een ander voordeel is volgens de festivaldirecteur dat ook langere films kunnen worden geprogrammeerd. “Op een fysiek festival is 75 à 80 minuten wel zo’n beetje de maximale duur van een film. Vooraf is er immers een introductie, en na afloop een Q & A met de filmmakers. Dit jaar hebben we 28 lange films en 35 korte.”
Alleblas is verheugd over het record-aantal aanmeldingen voor de komende editie. “Vorig jaar 130 films, dat was al goed, en nu ruim 200. Kennelijk lukt het ons als festival om zichtbaar te zijn in de filmwereld.”

Tips

Tot slot nog twee tips van de SFFR-directeur: ‘Bundini’, een Amerikaanse documentaire over Drew ‘Bundini’ Brown, de assistent-trainer van Muhammed Ali, en ‘Invincible’, over Arsène Wenger, de succesvolle Franse voetbalcoach van onder meer Arsenal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant