'Bijlwerpen is een soort ruige vorm van darten met in plaats van een dartpijl een hakbijl in je hand.' (Foto: Real Axe Throwing)
'Bijlwerpen is een soort ruige vorm van darten met in plaats van een dartpijl een hakbijl in je hand.' (Foto: Real Axe Throwing)

‘Het is als darten, maar dan met een hakbijl in je hand’

Algemeen 811 keer gelezen

Rotterdam - De een speelt graag voetbal, de ander houdt meer van petanque (jeu de boules). Maar wie het liever wat ruiger aanpakt, kan ook met een hakbijl punten scoren. In de lockdown is Real Axe Throwing (IJsselmonde) gestart, waar spelers een uurtje competitief kunnen komen bijlwerpen. Ja, je leest het goed. Het lijkt op darten, maar je gooit dus met een bijl naar een rond bord.

Ze noemen het een mancave, het oude tenniscomplex waarin bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten of familieuitjes met bijl gehouden worden. Toch komen er ook veel vrouwengroepen, vertelt Dion Stuijt, een van de oprichters. “Bijlwerpen is een soort ruige vorm van darten met in plaats van een dartpijl een hakbijl in je hand. Het is overgewaaid uit Amerika, daar is het heel populair. In Nederland staat het nog in de kinderschoenen, maar als darten zo groot kan worden...” Dion denkt dat het best eens een hype kan gaan worden.

Kick

Volgens Stuijt is het spelelement het leukste. “Als je op een gegeven moment feeling krijgt en elke bijl in het bord blijft hangen, dan kun je voor de punten gaan. Maar het geeft ook wel een kick hoor. Je gooit toch zo’n vier meter met een hakbijl, wanneer doe je dat nou in je leven?”

Met de veiligheid zit het naar eigen zeggen goed. Voor en tijdens het spel mag geen alcohol gedronken worden. De banen zijn van elkaar afgescheiden met gaas. En er loopt altijd personeel rond dat in de gaten houdt of iedereen zich aan de regels houdt. Alleen volwassenen mogen meedoen.

Eén grote speeltuin

Real Axe Throwing zit in het complex bij Monkey Town (indoorspeeltuin) en Jump-010 (trampolines), beide ook van Dion en medeoprichters. “Per januari beginnen we met Prison Island, een real life spel waarin je met elkaar maar in vanuit verschillende cellen codes moet kraken. De overkoepelende naam voor al die dingen wordt dan Fun Village.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant