Binnenkort wordt Yuro mama van een meisje, iets waar ze erg naar uitkijkt. Foto: Amel Bali
Binnenkort wordt Yuro mama van een meisje, iets waar ze erg naar uitkijkt. Foto: Amel Bali
Rotterdammer van de Week

Opeens, uit het niets, wist Yuro Moniz dat ze vazen wilde gaan maken

Algemeen 2.108 keer gelezen

Rotterdam - Yuro Moniz (30) is geboren en getogen in Rotterdam en is een keramiekkunstenaar die met hart en ziel, passie en toewijding werkt aan haar kunstprojecten. Ze zit momenteel in haar kick-off jaar. Yuro groeide op in Rotterdam Noord. Haar roots is echter een stuk veelzijdiger, namelijk een mix van Surinaams en deels hindoestaans, Portugees en Chinees. Ze heeft een vriend met wie ze een zoontje heeft. Binnenkort wordt Yuro mama van een meisje, iets waar ze erg naar uitkijkt. Maar eerst is ze deze week onze Rotterdammer van de Week!

Door Amel Bali

Speelde kunst een rol binnen het gezin toen je nog jong was?

“Ik kom uit een gedisciplineerd gezin, waarin studeren voorrang had. Ik heb de Havo gedaan en dacht altijd dat ik later makelaar of advocaat zou worden.”

Waarom juist advocaat of makelaar?

“Ik wilde een goede baan om mijn ouders trots te kunnen maken.”

Hoe heb je je creatieve kant ontdekt?

“Na de Havo kwam de twijfel, was dit wat ik wilde? Ik ging op onderzoek uit om mijn talenten te ontdekken. Ik kwam in aanraking met film en fotografie, dat was het begin van de ontdekking van mijn creatieve kant, die tot dan nog niet tot uiting was gekomen. Ik had dat immers van thuis niet meegekregen. Vanaf 2010 werkte ik als freelancer in de film en fotografie wereld.”

Heb je in Rotterdam als freelancer gewerkt?

“Nee ik heb een tijdje in Amsterdam gewoond en gewerkt.”

Toch kwam je weer terug naar Rotterdam, waarom was dat?

“Ik kon nergens zo goed aarden als in Rotterdam. Ik woon nu met mijn vriend en zoontje in Feijenoord.”

Heb je ook een opleiding in de richting van kunst gevolgd?

“Ja, in 2018 ging ik naar de kunstacademie. Ik koos voor Willem de Kooning, omdat ze een open werkplaats hebben.” 

Hoe ontstond het idee om vazen te gaan maken?

“Het eerste jaar kreeg ik een sterk intuïtief gevoel dat ik vazen moest gaan maken. Het gevoel kwam zomaar uit het niets. Ik gebruik het liefst het oude ambacht met keramiek. Ik ging op eigen initiatief naar Korea, waar ik één volledige week in de leer ging bij een meester. ik leerde hier één op één om in een korte tijd grote vazen te maken.” 

Lees verder onder de foto.

Rotterdammer van de Week Yuro Moniz. Foto: HEAZ

Wat is er zo inspirerend aan het maken vazen?

“Het feit dat door onder andere oude keramische beelden veel bekend is geworden van oudere beschavingen. Ik wil door kunst de huidige beschaving voor eventuele toekomstige beschavingen vastleggen. Hoe mooi zou het zijn als over een paar duizend jaar, door middel van deze vazen de mensen te weten komen hoe wij momenteel leven.”

Heb je ook wel eens meegedaan met kunstprojecten?

“Ja, met verschillende kunstprojecten in Rotterdam en Milaan. Ik deed bijvoorbeeld mee aan de Talentontwikkeling, design en vormgeving van het Stimuleringsfonds. Voor mijn specialisme keramiek, heb ik een beurs gekregen. Ook heb ik mijn vazen tentoongesteld op een beurs in Milaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant