Andere tijden: De Havenloods is in 1951 opgericht door de Rotterdamse predikant Jos van Krimpen.
Andere tijden: De Havenloods is in 1951 opgericht door de Rotterdamse predikant Jos van Krimpen.

Vernieuwde Havenloods op vaste koers

Algemeen 660 keer gelezen

Rotterdam - Het is 1951 als predikant Jos van Krimpen huis-aan-huiskrant De Havenloods opricht. Zeventig jaar later verschijnt de vernieuwde krant nog steeds, maar in de tussentijd is er veel gebeurd.

Jos van Krimpen werd in 1944 van Groningen naar Rotterdam gehaald om predikant te worden van de Gereformeerde Kerk. Bij aankomst trof hij niet alleen een verwoeste binnenstad aan, maar ook een verwoest kerkelijk en sociaal maatschappelijk leven. Dus richtte Van Krimpen Stichting Clubhuizen De Jeugdhaven Rotterdam op; een evangelische organisatie die mensen van de straat hield door middel van allerlei initiatieven zoals clubhuizen, vakantieoorden en sociaal en cultureel werk. De Havenloods was hier ook onderdeel van.

Bij de oprichting bezat De Havenloods een uitgebreide redactie, die zorgde voor “een positieve berichtgeving en becommentariëring van het Rotterdamse gebeuren”, volgens Van Krimpens collega-predikant Bob ter Haar. Maar ook ventileerde Jos in columns zijn ongezouten mening. In de loop van de jaren ontgroeide De Havenloods de stichting en werd een stevig mediabedrijf dat al gauw de lokale advertentiemarkt vast in zijn greep kreeg. Er bestond nog wel een andere huis-aan-huis krant, Wegelings Weekblad, maar dat was vergeleken met de robuuste concurrent een bleekneusje, zo weet historicus Han van der Horst op webmagazine vandaagenmorgen.nl (28 augustus 2021). Na verkoop aan Wegener raakte De Havenloods via allerlei fusies uiteindelijk in handen van de Persgroep. Maar ook dat is inmiddels verleden tijd.

Sinds september 2021 hoort De Havenloods (’die oude tante’, aldus Van der Horst) met bijbehorende nieuwssite bij Rotterdam Mediacentrum, onderdeel van Telstar Mediagroep. Rotterdam Mediacentrum beschouwt zich als een echte lokale verbinder. “Wij vertellen verhalen die ertoe doen, via alle denkbare platforms (krant, website en social media) en met enthousiaste collega’s. Daarmee zijn wij de lokale verbindende kracht tussen consumenten, bedrijven, overheden en kennisinstellingen in onze regio.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant