In de rij voor voedsel.
In de rij voor voedsel.
Filmpje

Toen de nood hoog was, werden eind 1944 op tientallen plekken in Rotterdam gaarkeukens geopend

Algemeen 1.096 keer gelezen

Rotterdam - Wegens gebrek aan voedsel en brandstof startte men op 29 november 1944, toen de nood hoog was, in Rotterdam met een uitgebreid systeem van centrale keukens en 50 uitdeelplaatsen van het schaarse voedsel. Hierover gaat het nieuwste filmpje van Bas Romeijn. 

Toen de geallieerde legers het zuidelijk deel van Nederland hadden bevrijd van de Duitse bezetter, stokte de aanvoer van kolen uit Limburg naar het nog bezette westen. Kolen waren toen de brandstof voor verwarming en het maken van elektriciteit en gas, en de voorraad raakte snel op. De elektriciteitscentrales en de gasfabrieken vielen stil. En dat met de winter in aantocht.  

Lees verder onder de foto.

Door het gebrek aan brandstof en aanvallen door vliegtuigen was vervoer van voedsel over land of water heel moeilijk. Op de distributiebonnen kon je steeds minder voedsel kopen. Er werden kleine noodkacheltjes ontworpen en de bomen in de parken werden stiekem gekapt voor brandhout om dat kleine beetje te kunnen koken.

Lees verder onder de foto.

Al in het eerste oorlogsjaar was er een proefkeuken geopend  op het Visserijplein in Rotterdam. Daarin experimenteerde men met een grootschalig systeem van voedselbereiding van hoofdzakelijk stampotten en soep voor de daklozen na het grote bombardement. Dat idee werd in 1944 verder uitgewerkt met centrale keukens in fabrieken van C. Jamin en Heineken en 50 uitdeellokalen verspreid door Rotterdam. 

Op woensdag 29 november startte de uitdeling en konden mensen tegen inlevering van een gekochte coupon, een liter waterige soep per persoon gaan halen. Het bioscoopjournaal van Polygoon maakte van deze gebeurtenis op het Visserijplein opnamen die Bas Romeijn in dit filmpje heeft verwerkt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant