Jeugdtrainer Angelo Hak en vechters Rayan Ballout en Kyara van der Klooster kijken uit naar de wedstrijden in De Enk. Foto: Emile Hilgers
Jeugdtrainer Angelo Hak en vechters Rayan Ballout en Kyara van der Klooster kijken uit naar de wedstrijden in De Enk. Foto: Emile Hilgers

Rayan, Matthew en Kyara kijken uit naar het Sterker door Strijd gala

Algemeen 1.133 keer gelezen

Rotterdam – Op het zesde Sterker door Strijd gala van Team Solo, zondag 31 oktober in sporthal De Enk, krijgen ook jeugdleden de kans om een wedstrijd te boksen. In de herfstvakantie is doorgetraind, zodat de ze fit en mentaal sterk in de ring staan.

“We hebben een moeilijke periode achter de rug”, vertelt jeugdtrainer Angelo Hak. “Door de coronamaatregelen konden we een tijdje alleen buiten trainen. Voor onze jeugdboksers is het belangrijk dat ze ergens naar toe kunnen werken. Als ze hier komen, bespreken we wat hun persoonlijke doel is. Dat kan een wedstrijd zijn, maar ook afvallen of de conditie verbeteren.”

Voor het muaythaiboksgala is voor elk lid een gelijkwaardige tegenstander gezocht. Hak: “Dat is een hele puzzel met ruim dertig partijen. Je kijkt naar leeftijd, maar ook naar lengte, gewicht en ervaring. Een kind dat voor het eerst een wedstrijd bokst zet je niet tegenover iemand die al vijf partijen won. Gelukkig is er veel aanbod, er komen vechters uit het hele land.”
Volgens de jeugdtrainer is de belangstelling toegenomen sinds Sterker door Strijd 5, op 10 juli jongstleden, waarvoor toen Team Solo zelf een corona-proof protocol opstelde. “We waren een van de eerste die weer wedstrijden organiseerde. De stoelen en tribuneplaatsen op anderhalve meter en een dubbele zaal gehuurd.”

Eén van de jeugdvechters die al een tijdje uitkijken naar hun eerste wedstrijd is Rayan Ballout (10) uit Rotterdam-Hillesluis. “Ik heb al een tegenstander”, vertelt hij anderhalve week voor zijn debuut. “Ik ga nog een privéles nemen om goed voorbereid te zijn. Natuurlijk ben ik zenuwachtig, dat is normaal. Maar in de ring zal ik ik harder vechten dan op een training. Ik zal een leeuw zijn, geen bang katje. Mijn tegenstander is mijn prooi.” 

Twee muaythaiboksers van Team Solo vochten zondag 24 oktober op een Enfusion gala in Wuppertal. Matthew Daalman (23) won zijn partij om de ECE wereltitel in het bantamgewicht door een technische knock-out. Kyara van der Klooster verloor helaas haar eerste B-partij in de gewichtsklasse tot 58 kilo.

“Ik heb heel veel jeugdpartijen gebokst voor ik hier klaar voor was”, vertelt de 16-jarige Rotterdamse. “Van de jeugd naar de B-klasse is een grote stap. Je bokst bijvoorbeeld niet drie rondes van één minuut, maar drie rondes van drie minuten. Ondanks het verlies ben ik toch tevreden over mijn debuut. Ik heb goed gevochten, op naar de volgende wedstrijd!”
Kyara koos voor deze sport omdat ze het leuk vindt om de vechttechnieken te leren en beter voor zichzelf op wilde komen. “Vroeger werd ik gepest door andere kinderen en kon ik mij niet verdedigen”, legt ze uit. “Nu ben ik niet meer het lieve meisje van toen.”
“Het is wel jammer dat er maar weinig meiden aan deze sport doen. Bij onze vereniging spar ik op trainingen veel met Matthew, van hem leer ik veel. En ik ben assistent-jeugdtrainer, wat heel leuk is omdat ik zo de jeugd kan helpen weerbaar te worden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant