Het toestel, een Dornier 228, dat ontwikkeld wordt door ZeroAvia, gaat geheel op waterstof vliegen. Foto: ZeroAvia/RTHA
Het toestel, een Dornier 228, dat ontwikkeld wordt door ZeroAvia, gaat geheel op waterstof vliegen. Foto: ZeroAvia/RTHA

Eerste commerciële vlucht op waterstof in 2024 vanaf Rotterdam naar London verwacht

Algemeen 608 keer gelezen

Rotterdam - De luchtvaartsector werkt aan een plan voor een eerste emissievrije commerciële luchtvaartroute in 2024 met een 19-zitters vliegtuig tussen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en London. Het toestel, een Dornier 228, dat ontwikkeld wordt door ZeroAvia, vliegt geheel op waterstof. Luchtvaartpartners ZeroAvia, Royal Schiphol Group, stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport en de luchthaven zelf hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten om deze ambitie te realiseren.

Met de overeenkomst is een planning neergezet om de emissievrije luchtroute te realiseren. Het is in potentie de eerste internationale commerciële operatie ter wereld met een waterstof toestel. ZeroAvia en Royal Schiphol Group zijn in vergevorderde gesprekken met luchtvaartmaatschappijen om een operator voor de geplande route te vinden.

Om deze commerciële route op te zetten, gaan ZeroAvia en Royal Schiphol Group samenwerken aan om het tanken van waterstof te ontwikkelen op de luchthaven en te integreren met luchthavenprocessen. De twee bedrijven richten zich ook op commercie, infrastructuur en regelgeving.

ZeroAvia heeft onlangs een entiteit in Nederland opgericht. Dit biedt ZeroAvia kansen op het gebied van commercialisering en samenwerking met luchthavens, fabrikanten en/of luchtvaartmaatschappijen binnen Nederland en de Europese Unie.

De Dornier 228 gaat voorzien worden van door waterstof aangedreven motoren. Foto: ZeroAvia

Dornier 228
ZeroAvia heeft de hand gelegd op twee Dornier 228’s. De vliegtuigen, die plaats bieden aan negentien passagiers, zijn afkomstig van het op de Kanaaleilanden gevestigde Aurigny en het Amerikaanse AMC Aviation, wist luchtvaartnieuws.nl al eind juni van dit jaar te melden. Ze worden binnenkort voorzien van door waterstof aangedreven motoren. In het kader van het HyFlyer II-programma krijgen de toestellen elk twee elektromotoren van 600KW per stuk, plus een brandstoftank waar honderd liter waterstof in kan worden opgeslagen.

Nieuwe techniek van ZeroAvia
ZeroAvia heeft de ontwikkeling van deze vliegtuigen gericht op een waterstof-elektrische aandrijflijn (met waterstofbrandstofcellen om elektrische motoren aan te drijven). Het is volgens het bedrijf een haalbare manier om de luchtvaart op grote schaal duurzamer te maken.

Foto: ZeroAvia/RTHA

Het waterstof-elektrische systeem is ZeroAvia is baanbrekend. De enige uitstoot is waterdamp bij beheersbare temperaturen, wat een duurzame vlucht mogelijk maakt. Waterstof-elektrische technologie heeft lagere kosten voor gebruik als bijkomend voordeel, waardoor routes aantrekkelijker kunnen worden voor luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en passagiers.

Pionieren in proeftuin
Sergey Kiselev, Head of Europe, bij ZeroAvia: “Deze deal betekent dat je in slechts drie jaar tijd aan boord van een vlucht moet kunnen stappen en de reis van een uur tussen het VK en Nederland moet kunnen maken zonder je zorgen te hoeven maken over de impact op de klimaat. Samen met partners als Royal Schiphol Group maken we in de eerste helft van dit decennium echte emissievrije vluchten voor passagiers.”
Ron Louwerse, CEO van Rotterdam the Hague Airport: “Het aan boord gaan bij een emissievrije vlucht van Rotterdam naar Londen is slechts het begin van duurzame luchtvaart en wordt mogelijk gemaakt door te pionieren en innovatie in de sector aan te jagen. Met Nederland als proeftuin van luchtvaart versterken we de concurrentie- en kennispositie en het vestigingsklimaat.”
Miranda Janse, directeur van stichting Rotterdam the Hague Innovation Airport: “Deze samenwerking markeert een belangrijke mijlpaal en brengt de operationele expertise van de waterstofvlucht in de praktijk in Nederland.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant