'We blijven de geschiedenisverhalen over Charlois, in welke vorm dan ook, verspreiden.'
'We blijven de geschiedenisverhalen over Charlois, in welke vorm dan ook, verspreiden.'

De ‘mannen van Charlois’ houden ermee op, einde van het Historisch Collectief

Algemeen 1.242 keer gelezen

Charlois - Historisch Collectief Charlois, een historische werkgroep van vrijwilligers, houdt op te bestaan. Het gebrek aan ‘eigen’ ruimte is daarvan de hoofdoorzaak.

Door Joop van der Hor

“Wij houden noodgedwongen op met onze activiteiten, niet omdat er geen behoefte aan is, maar omdat er geen plek meer voor is bij ‘Tante Sjaar’, een prima geschikte ruimte, onderdeel van het Huis van de Wijk de Nieuwe Nachtegaal aan de Mezenhof 1”, aldus zegsman Hans Grootenhuijs. 

“Wij, een groep van zes rasvrijwilligers met een groot blauw-wit hart voor Charlois, blijven allemaal op onze eigen manier historisch actief. We gaan elkaar zeker van tijd tot tijd opzoeken en we sluiten op voorhand niet uit dat we nog wel eens een leuke publieksactiviteit organiseren voor de grote groep ouderen die onze tentoonstellingen en bijeenkomsten altijd trouw hebben bezocht.”

Grootenhuijs gaat verder: “Tot aan de coronaperiode werden de gratis maandelijkse presentaties zeer goed bezocht. Echter voor andere activiteiten van het collectief in dit gebouw was door programmering van het Huis van de Wijk helaas geen ruimte meer en nu hebben we met pijn in ons hart moeten besluiten er een punt achter te zetten. Daarbij komt ook nog eens dat we allemaal een dagje ouder worden en het iets rustiger aan willen gaan doen. Wel blijven wij de geschiedenisverhalen over Charlois, in welke vorm dan ook, verspreiden. Ook zijn we benaderbaar om ‘ergens’ eventueel een presentatie te houden op verzoek.”

De ‘mannen van Charlois’ zijn: Cor Oosthoek, Frans Gordijn, Hans Padmos, Harry Wols, Joop Speulman en Hans Grootenhuijs. De laatste houdt zich de laatste twee jaar opvallend actief bezig met het ‘redden van vergeten straatkunst’. Zo was hij betrokken bij het behouden van een tweetal ornamenten van de schoorstenen van het inmiddels gesloopte Theater Zuidplein, een tweetal herinneringstegels van het verdwenen Rotterdams Nieuwsblad en het kunstwerk ‘De opgerolde krant’ van Kunst & Vaarwerk, beter bekend als de ‘Paal van Het Vrije Volk’, een beschilderde stutpaal onder de bus-afrit bij metrostation Zuidplein.

De werkgroep kwam ooit voort uit de nog steeds bestaande Stichting Historisch Charlois en hield vanaf 2015 historische lezingen, presentaties en tentoonstellingen over Charlois en Rotterdam-Zuid. Ze kreeg regionale bekendheid vanwege een oproep tot steun aan de redding van het bioscooporgel afkomstig uit bioscoop Colosseum en presenteerde zich ook op diverse landbouwdagen in Rhoon en met tentoonstellingen in Zuiderkapel over historie Charloisse Lagedijk en in Kasteel van Rhoon over het voormalige vliegveld Waalhaven.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant