Victoria Pompa heeft een grote liefde voor kunst, cultuur, poëzie en mensen. Foto: Joop van der Hor
Victoria Pompa heeft een grote liefde voor kunst, cultuur, poëzie en mensen. Foto: Joop van der Hor

Victoria Pompa: ‘Mijn wens is een mini Kunsthal in Hoogvliet’

Algemeen 927 keer gelezen

Rotterdam - Ze is geboren in Lviv in de voormalige Sovjet-Unie, in het gedeelte dat nu tot de Oekraïne behoort. Voor de liefde verliet zij haar geboortestreek en kwam uiteindelijk met haar Kroatische man terecht in Rotterdam, de stad waar Victoria Pompa van is gaan houden.

Door Joop van der Hor

Inmiddels woont Victoria Pompa (51), met man, dochter (22) en zoontje (11) al ruim 26 jaar in Nederland, waarvan 15 jaar in de Hoogvlietse wijk Boomgaardshoek. Haar hele familie inclusief haar 74-jaar oude moedertje, is nog steeds woonachtig in Lviv dat ooit tot zowel Oostenrijk als Polen heeft behoord. Misschien is juist die geografische mix van historie, cultuur, literatuur en volkeren wel de oorzaak van Pompa’s grote liefde voor kunst, cultuur, poëzie en mensen.

Victoria is minstens zo veelzijdig als haar geboortestad, die cultuurhistorisch tot de belangrijkste steden van Midden-Europa behoort. Ze zoekt naar innovatieve ideeën binnen de kunst en cultuursector en is de grondlegger annex drijvende kracht achter de stichting VICA (Voorlichting, Informatie, Communicatie en Advies).

‘Haar’ stichting heeft tot doel mensen te verbinden en de onderlinge communicatie te verbeteren. ‘Haar’ staat tussen aanhalingstekens want al die leuke en leerzame activiteiten van stichting VICA worden georganiseerd en uitgevoerd door een wisselende groep van zo’n 50 vrijwilligers en een nog niet geheel compleet bestuur.

Victoria: “Ik doe dan ook graag een oproep via De Havenloods om mensen te attenderen op onze veelzijdige stichting. We zoeken vrijwilligers en enkele nieuwe bestuursleden. Want een stichting is soms net een bedrijf. Mensen zien wél het eindproduct als een dans-, toneel- of kindervoorstelling en genieten mee van een poëziemiddag. Maar wat mensen vaak niet zien is dat er achter de schermen soms vele tientallen uren aan voorbereiding worden gemaakt. En we zijn heel blij met de onontbeerlijke financiële steun van onder andere de gebiedscommissie, Cultuur Concreet en diverse fondsen, maar zo’n aanvraag moet wel worden ingevuld en na afloop van de activiteit moet er een evaluatierapportage worden opgemaakt.”
Dus wie een paar uurtjes in de week overheeft, meldt u aan via info@stichtingvica.nl of 06 33665039’.

Victoria heeft best nog wat nieuwe pijlen op haar boog en een flink aantal grote en kleine wensen. “Een Huis van de Wijk in Boomgaardshoek voor culturele wijkactiviteiten, samenwerking met andere organisaties want er zijn teveel ‘eilandjes’ en te weinig bruggen. En wat zou ik graag een soort van mini Kunsthal annex cultureel museum in Hoogvliet willen hebben!” Hoogvliet gaat nog veel van haar horen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant