Mansur Gul is op weg naar een toekomst bij de politie, misschien zelfs de recherche. Daarom vond hij het fijner niet helemaal herkenbaar op de foto te gaan. vertellen over zijn  droom deed hij wel graag. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Mansur Gul is op weg naar een toekomst bij de politie, misschien zelfs de recherche. Daarom vond hij het fijner niet helemaal herkenbaar op de foto te gaan. vertellen over zijn droom deed hij wel graag. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Mansur Gul wil politieagent worden en met een steuntje in de rug gaat dat nu lukken!

Algemeen 1.263 keer gelezen

Rotterdam - Mansur Gul heeft een droom. Hij wil politieagent worden. Maar dát word je niet zomaar. Onderweg naar zo’n droom heb je soms een steuntje in de rug nodig. En dat krijgt Mansur.

Door Emile van de Velde

Het is een spannende dag voor Mansur als we hem interviewen in een najaarszonnetje bij café Mecca aan de Noordsingel. Hij heeft al een sabbatical jaar opgenomen bij de Albert Heijn waar hij werkt en de volgende dag vliegt hij voor een vakantie naar Istanbul. Maar eerst nog even dat éne dingetje: een BOA-diploma. Want pas met dat diploma kan hij verder met zijn droom. “Ik ben zenuwachtig ja, al denk ik dat het dit keer wel gaat lukken.”

Enkele uren na het interview krijgen we een app van Mansur: ‘Ik heb zojuist mijn examen positief afgerond. Ik kan dus gaan beginnen in december!’

De 24-jarige Rotterdammer heeft het diploma nodig om te kunnen beginnen aan een traineeship bij de Zeehavenpolitie. Een jaar daar meedraaien zou best weleens kunnen leiden tot de rest van zijn droom. In die tijd kan hij laten zien wat hij waard is, misschien een contract afdwingen en doorgroeien tot volwaardig politieagent en wie weet later zelfs rechercheur.

“In 2018 heb ik een vooropleiding tandartsassistent afgerond, maar eigenlijk wilde ik dat niet worden. Toen zag ik op YouTube een campagnefilmpje van de politie. Dat filmpje overtuigde me. Dát wilde ik! Ik ben gaan werken aan mijn lichaam. Eerst aan mijn spierkracht. Bij de toelatingstest bleek ik mijn conditie vergeten. Toen dat ook in orde was, ging ik de tweede keer door mijn enkel.”

Daarna kwamen de steuntjes in de rug die ieder mens weleens kan gebruiken. Mansur werd vanuit het politiekorps gewezen op een traineeship bij de Zeehavenpolitie. Maar daar had hij wel een BOA-diploma voor nodig. Steuntje nummer twee kwam van de gemeente, van het Rotterdams Scholingsfonds dat sinds vorig jaar bestaat. “Ik heb me daar aangemeld voor een voucher om mijn opleiding mee te betalen, 2100 euro kost die. En mijn aanvraag werd gehonoreerd. Anders had ik me in de schulden moeten steken.”

Lees verder onder de foto.

Aan de slag bij de Zeehavenpolitie, het gaat gebeuren voor Mansur. Vanaf december. Foto: Zeehavenpolitie Rotterdam

Nu gaat het dus beginnen voor Mansur. Met het diploma dat hij nu op zak heeft, kan hij aan de slag. Eerst voor een jaar bij de Zeehavenpolitie, later hopelijk in vaste dienst.

Bij de politie wil hij doen waar hij van droomt. En waar hij ook goed in denkt te zijn. “Ik kan rustig blijven, bemiddelen als het moet. En ik wil de maatschappij dienen, mensen helpen, verantwoordelijkheid dragen en onze stad veiliger maken. Het lijkt me een heel dynamische baan. De ene keer moet bijvoorbeeld een dief gepakt worden, de andere keer moet je helpen bij een reanimatie. Gevaarlijk? Dat moet dan maar, dat hoort bij het werk. Maar als ik ergens kan helpen, dan wíl ik helpen.”

Lees verder onder de foto.

Wethouder Richard Moti: “Met een betere opleiding hebben mensen meer kans op een betere baan en daarmee op een beter leven. Juist in Rotterdam hebben veel mensen weinig opleiding of een opleiding waarmee ze minder makkelijk aan de slag komen. Mensen willen wel een opleiding volgen om hun kansen te vergroten, maar dat kost geld. En dat geld is vaak niet voorhanden. Met het Rotterdams Scholingsfonds kunnen alle Rotterdammers van 18 tot 65 jaar met een scholingsvoucher een opleiding of cursus betalen. Daarmee wordt het voor iedereen in onze stad financieel haalbaar om de juiste certificaten of diploma’s te halen. Dankzij deze scholingsvouchers zijn Rotterdammers aan het werk als BOA, verzorgende, matroos, meubelmaker, ICT’er  en uitvaartverzorgende.”  

Alle Rotterdammers kunnen zich aanmelden bij het Rotterdam Scholingsfonds via www.rotterdam.nl/scholingsvouchers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant