Herman Poort met een onbeschilderde miniatuurversie van een 'heart work hero'. Straks staan er tientallen twee meter hoge beelden in de stad. Foto: Rick Arnold
Herman Poort met een onbeschilderde miniatuurversie van een 'heart work hero'. Straks staan er tientallen twee meter hoge beelden in de stad. Foto: Rick Arnold
Heart Work Heroes

‘Je kunt youtuber worden, maar je kunt ook van betekenis zijn in iemands leven’

Algemeen 1.180 keer gelezen

Rotterdam - Met tientallen beelden van twee meter hoog, door de hele stad, vraagt Herman Poort binnenkort aandacht voor mensen die in de zorg werken. Onder andere vanwege ervaringen die hij zelf vijftien jaar geleden had toen zijn vriendin overleed aan leukemie. Maar vooral om jongeren aan te sporen om voor een carrière in de zorg te kiezen. “Ik wil jongeren erop wijzen dat ze van betekenis kunnen zijn in het leven van iemand anders die dat nodig heeft.” 

Door Cathelijne Beijn

Vanaf eind november staan ze ruim een maand verspreid door heel de stad: zo’n veertig beelden van twee meter hoog, beschilderd door verschillende kunstenaars. Het idee voor de beeldenroute ‘Heart Work Heroes’ komt van Herman Poort (42) die hiermee aandacht vraagt voor de mensen in de zorg. “Zorgmedewerkers werken met hun hart, niet met hun hoofd”, weet hij uit ervaring. “Het lijkt me daarom fantastisch om jongeren aan te sporen een opleiding te kiezen waarbij ze iets voor een ander kunnen betekenen.”

Lees verder onder de foto.

Uit zijn tas haalt Herman een miniatuurversie van één van de beelden die straks in Rotterdam komt te staan. Op verschillende plekken in het centrum, van de boulevard voor Rotterdam Centraal tot aan Hotel New York. Het hoofd van het figuurtje heeft de vorm van een enorm hart dat symbool staat voor het hart dat Herman heeft voor de zorg. “Het duurde even voordat ik de juiste uitstraling voor het figuur had gevonden”, vertelt Herman. “Het moest vooral kracht uitstralen. Het gaat tenslotte om onze helden uit de zorg.” De eerste schets van het ontwerp werd een soort actiefiguur met een cape, maar beelden van superhelden zijn er genoeg, vond Herman. “Dus gingen alle ideeën de prullenbak in en ging ik terug naar de tekentafel. Ik ben erg blij met het uiteindelijke resultaat: het klopt precies met wat ik voor ogen had.”

Herman volgde de opleiding art direction aan de Willem de Kooning Academie en zat daar midden tussen de autonome kunstenaars. Door zijn tijd op de academie was het bijna vanzelfsprekend dat hij zijn Heart Work Heroes-beelden nu laat beschilderen door verschillende kunstenaars, waarvan een meerderheid uit de regio komt. “Hiermee combineer ik mijn liefde voor kunst met mijn liefde voor mensen. Voor de beschilderingen zijn geen regels, ik laat alle artiesten vrij om los te gaan op hun beeld. Ik ben razend benieuwd wat straks de uitkomst is.”

De reden dat Herman aandacht vraagt voor de zorg komt niet uit de lucht vallen. Vijftien jaar geleden werd hij voor het eerst vader van een dochter, maar nog geen drie maanden later werd er leukemie geconstateerd bij zijn vriendin. “Ze had continue vage klachten, zoals last van haar knie en wat andere kwaaltjes. Het bleef maar door sudderen waardoor we heel wat specialisten afliepen, maar ze voelde zich niet ziek. Uiteindelijk kwam bij de hematoloog (specialist in bloed en bloedvormende organen, red.) aan het licht mijn vriendin leukemie bleek te hebben. En dat ze een kans van één op drie had dat ze het zou overwinnen. Dat is een klap in je gezicht.”

Met volle moed gingen de kersverse ouders de strijd aan. “Dit varkentje zouden wij wel even wassen, was onze instelling. Maar de chemo was slopend en mijn vriendin ging hard achteruit. Het ging allemaal heel snel, het was een surrealistische tijd. En na twee maanden was het voorbij.” 

De geweldige zorg in het ziekenhuis sleepte hen erdoorheen, herinnert Herman zich. “De verpleegkundigen behandelden mijn vriendin echt als mens, niet als patiënt. Dat menselijke aspect heeft ons enorm veel goed gedaan. Iedereen in het ziekenhuis deed er alles aan om het voor ons als gezin zo dragelijk mogelijk te maken. Van de artsen en verplegers, tot de schoonmaker aan toe.”

Nu, vijftien jaar later heeft Herman een lieve vrouw waarmee hij opnieuw een dochter kreeg die inmiddels elf jaar oud is. “Met onze oudste dochter gaat het gelukkig voor de wind. Door de liefdevolle verhalen van vrienden en familie weet ze alles over haar moeder. We zijn heel hecht.” 

De intense tijd die het gezin destijds doormaakte was het zaadje voor Hermans Heart Work Heroes-project. Niet alleen om de mensen in de zorg te eren, maar ook om jongeren te laten zien dat het tof is om via je werk iets voor een ander te kunnen betekenen. Bijvoorbeeld met een baan in de zorg. “Kijk: je kunt altijd de ambitie hebben om professional youtuber te worden. Daar is niets mis mee. Maar ik wil jongeren erop wijzen dat ze ook carrière kunnen maken in de zorg en van betekenis kunnen zijn in het leven van iemand anders die dat nodig heeft.” 

Tijdens corona werd het pijnlijk duidelijk dat we structureel handen aan de bedden tekortkomen. Door jongeren al op jonge leeftijd te motiveren kun je in de toekomst wellicht het gat enigszins dichten, is Hermans idee. “Mijn wens is dat jongeren door de beelden met de zorg in aanraking komen en de mogelijkheden gaan onderzoeken.”

Lees verder onder de foto.

Foto: Rick Arnold

Nadat de beelden deze winter in de stad hebben gestaan, worden ze aan het begin van het nieuwe jaar geveild. Iedereen kan een beeld kopen en in huis halen. En ze gaan zó populair worden, dat je er beter een beetje op tijd bij kunt zijn. Om Heart Work Heroes te steunen kun je via de website nu al een beeld adopteren. Met de opbrengst van donaties en de veiling wil Herman projecten in Rotterdam steunen die jongeren motiveren om een carrière te kiezen in de zorg. 

Maar ook is er geld nodig om het project naar andere steden te brengen, ook over de grens. Dat het project in Rotterdam van start gaat maakt Herman trots. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we Heart Work Heroes volgend jaar kunnen doorpakken en dat er op z’n minst één beeld een vaste plek krijgt in de stad. Toch?”

Meer weten? Kijk dan op de website van het project: www.heartworkheroes.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant