Elke maand vertelt kinderombudsman010 Stans Goudsmit in De Havenloods over haar werk en de rechten van Rotterdamse kinderen.
Elke maand vertelt kinderombudsman010 Stans Goudsmit in De Havenloods over haar werk en de rechten van Rotterdamse kinderen.

Manieren om kinderen in armoede tóch te laten meedoen met de rest

Algemeen 834 keer gelezen

Rotterdam - Elke maand vertelt kinderombudsman010 Stans Goudsmit in De Havenloods over haar werk en de rechten van Rotterdamse kinderen. Deze keer schrijft ze onder meer over Rotterdamse kinderen die opgroeien in armoede.

‘In Rotterdam groeit 1 op de 5 kinderen op in armoede. Landelijk is dat 1 op de 13. Dat zijn veel kinderen en in Rotterdam dus zelfs heel veel kinderen. Deze kinderen kunnen niet mee met vrienden naar de bioscoop of het zwembad. Ze lopen meer risico om gepest te worden op school. En sporten en hobby’s zijn niet vanzelfsprekend voor hen. Gelukkig is er in Rotterdam een aantal regelingen voor kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld. Stichting Meedoen in Rotterdam, voor het aanvragen van een laptop of een fiets bijvoorbeeld. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur om lid te kunnen worden van een club of vereniging. En de Rotterdampas, waarmee ouders spullen kunnen kopen voor hun kind.

Begin dit jaar bracht ik een rapport uit over die regelingen. Ik vond dat de regelingen te onbekend zijn, te moeilijk om aan te vragen en maar deels voorzien in de behoeften van kinderen. Ik deed een aantal aanbevelingen om dat allemaal te verbeteren. Kinderen en hun ouders moeten weer centraal komen te staan in deze regelingen. Als je het ouders en kinderen vraagt, komen zij met heel praktische oplossingen!

En nu, ruim een half jaar later, zie ik dat er meer aandacht komt voor de armoederegelingen in Rotterdam. Daar ben ik als kinderombudsman blij om. Alhoewel deze regelingen armoede helaas niet oplossen, verzachten ze wel de effecten ervan.

Ik noem een aantal van die veranderingen. Kinderen wilden graag zelf informatie krijgen over de regelingen. En niet alleen via hun ouders. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur bracht daarom onlangs een krant uit voor alle kinderen in Rotterdam: “Kies een club”. Jongeren op het MBO kunnen tegenwoordig ook een fiets aanvragen bij Stichting Meedoen. Dat kon eerst niet. Op een aantal scholen komt er een medewerker kansengelijkheid, die ouders helpt om een regeling aan te vragen. Dat vind ik belangrijk, omdat ouders soms de gemeente wantrouwen. Die medewerker op school kan dan een goede brug vormen om tóch die aanvraag voor hun kind te doen. En in november is er een regionale bijeenkomst van gemeenten over de bevindingen uit mijn onderzoek. Om uit te wisselen hoe het beter kan met die armoederegelingen. Natuurlijk samen met kinderen en jongeren. Want wie weten beter wat er nodig is als je in armoede leeft dan de kinderen en jongeren zelf?!’

Je kunt kinderombudsman010 mailen via info@kinderombudsmanrotterdam.nl, bellen via 0800 2345 111 (gratis) of appen via 06 5807 3580.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant