'Mensen verklaarden me voor gek dat ik een galerie opende, maar op deze manier maakte ik een nieuwe start.' Foto: Hans Withoos
'Mensen verklaarden me voor gek dat ik een galerie opende, maar op deze manier maakte ik een nieuwe start.' Foto: Hans Withoos

Ellen Wind viert tien jaar na nieuwe start het jubileum van haar galerie

Algemeen 1.772 keer gelezen

Rotterdam - Na de plotselinge dood van haar man Ben, begon Ellen Wind galerieWind aan de Prins Hendrikkade op het Noordereiland. De galerie is een begrip geworden. En viert deze week het tienjarig jubileum.

Door Mark Boninsegna

Waar eerst op het Noordereiland de fotostudio zat van Ben en Ellen Wind, zit alweer tien jaar galerieWind. Ellen is de galerie begonnen na de dood van haar man, de bekende pers- en havenfotograaf, Ben Wind. Op 27 juni 2010 stapte Ben met drie anderen in een helikopter om foto’s te gaan maken van het wielerevenement Tour du Port, een tocht voor wielerliefhebbers aan de vooravond van de start van de Tour de France die in Rotterdam van start ging. 

Ben zou nooit meer thuiskomen. De helikopter crashte neer op de Maasvlakte. Drie van de vier inzittenden overleefden het ongeval niet.

“Mensen verklaarden me voor gek dat ik een galerie opende, maar je kunt na zoiets gaan zitten kniezen, of je leven een andere invulling geven. Op deze manier maakte ik een nieuwe start. In maart 2011 is mijn galerie geopend door burgemeester Aboutaleb, het was één groot feest”, vertelt Ellen.

“In het jaar dat Ben overleed, zat ik met kerst negatieven te selecteren voor de expositie van zijn werk. Dat was mijn manier om het verlies te verwerken. Nu zit de galerie er alweer tien jaar. In die tien jaar is de galerie een begrip in Rotterdam geworden. Ik heb door de galerie veel mensen leren kennen. En we hebben mooie exposities gehad, mooie openingen met onder meer Hugo Borst en Sander de Kramer. Het tachtigjarige verjaardagfeest van wijlen Frans Vogel met een expositie van zijn werk heeft hier ook plaatsgevonden en zelfs Spinvis heeft hier gespeel”, vertelt Ellen trots.

Het was de bedoeling om het jubileum van galerieWind in maart te vieren, maar door corona kon dat niet doorgaan. Dit weekend wordt het dan eindelijk gevierd. De expositie wordt vrijdag verricht door oud-burgemeester Bram Peper. Zaterdag en zondag is er een literair programma met toonaangevende schrijvers zoals Jana Beranová, Said El Haji, Myrte Leffring en Daniël Dee.

Tot 21 november is er de mogelijkheid om een speciale expositie van foto’s van Ben Wind te bezoeken in de galerie aan de Prins Hendrikkade. In totaal worden er 22 foto’s geëxposeerd, waarvan elk exemplaar een oplage van vijf heeft.
Er verschijnt ook nog een boekje met foto’s van Ben Wind van het Witte Dorp, het woonwijkje in West dat is ontworpen door architect J.J.P. Oud. Dat wijkje bestaat volgend jaar 150 jaar.

Kijk voor meer informatie op de website galeriewind.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant