Mohammed maakte vreselijke dingen mee op zijn tocht van Syrië naar Rotterdam. Nu gaat het goed. Mohammed werkt bij de Dirk, heeft deze week zijn eerste toetsweek sinds hij in Nederland op school zit en hij wil later dokter worden.
Mohammed maakte vreselijke dingen mee op zijn tocht van Syrië naar Rotterdam. Nu gaat het goed. Mohammed werkt bij de Dirk, heeft deze week zijn eerste toetsweek sinds hij in Nederland op school zit en hij wil later dokter worden.

Mohammed heeft in onze stad weer een toekomst

Algemeen 571 keer gelezen

Rotterdam - Mohammed Al Khalefa (17) heeft volgende week toetsweek. Voor het eerst sinds hij in Nederland is. Hij is hartstikke zenuwachtig. Maar ook vol vertrouwen, want hij leert makkelijk en heeft wel grotere uitdagingen doorstaan in zijn jonge leven. 

door Emile van de Velde

Mohammed wil dokter worden. “Waarom dokter? Voor het geld ha ha. Nee, mensen helpen, mensen beter maken. Ik heb in Syrië gezien hoe belangrijk dat kan zijn. Nu werk ik nog bij de Dirk in Blijdorp, daar vind ik het ook fijn om mensen te helpen.”

Vier jaar geleden vertrok Mohammed uit de oorlog. “Mijn broer zei ‘kom we gaan lopen’ en ik liep mee. Ik was 14, had geen idee. We zouden naar Nederland gaan. Maar opeens vlogen we naar Iran. Ik weet nog steeds niet waar mijn familie het geld had geleend, eerlijk waar.”

Daarna volgde een heftige tijd. Op een tocht door elf landen ontsnapte Mohammed verschillende keren aan de dood en maakte hij vreselijke dingen mee. Er is een documentaire over gemaakt. Shadow Game won een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. “Mijn moeder is zó trots, ze noemt me haar superstar. Nee, de film heb ik haar niet laten zien, ik ben bang dat ze dan moet huilen. Ze zegt de hele tijd dat ze hierheen wil komen en eten voor ons wil maken.”

Mohammed woont nu met zijn 28-jarige broer Saleh achter Rotterdam Centraal. Ze hebben als grootste wens hun moeder en zussen weer terugzien. Want nu gaat het goed. “Ik vind Rotterdam zó’n fijne stad, ik heb veel vrienden, hou van Feyenoord en zodra het kan ga ik het centrum in. Naar de Lijnbaan, de Coolsingel, een patatje eten. Het is hier veilig, er is hier toekomst.”

Lees verder onder de foto.

Er is een tweede film over Mohammed gemaakt. Hammoudi’s Droom van regisseurs Regisseurs Els van Driel en Eefje Blankevoort gaat vandaag (dinsdag 19 oktober) in première in Amsterdam. Je kunt Hammoudi’s Droom vinden op cinekid.nl. Shadow Game kun je zien via shadowgame.eu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant