De marmeren plaquette van Burgemeester van Citters is geplaatst op Hoek Piet Heinstraat en Piet Heinsplein. Foto: Historisch Delfshaven
De marmeren plaquette van Burgemeester van Citters is geplaatst op Hoek Piet Heinstraat en Piet Heinsplein. Foto: Historisch Delfshaven

De Steen van Citters is weer terug in Delfshaven

Algemeen 613 keer gelezen

Rotterdam - Sinds 2018 zijn het Genootschap Historisch Delfshaven en het Genootschap Roterodamum ermee bezig geweest, maar nu is het gelukt: de marmeren plaquette, ooit geschonken aan de laatste burgemeester van Delfshaven vanwege diens inspanningen om de drinkwaterleiding te realiseren, is terug in Delfshaven.

Die burgemeester was jonkheer Frédéric van Citters, na het samengaan van Delfshaven en Rotterdam nog jaren actief als wethouder in laatstgenoemde stad.

Naast de plaquette komt nog een informatiepaneel, met het verhaal van Delfshaven, van de waterleiding en van burgemeester van Citters. Het plaatsen van dit paneel wordt het formele moment van onthulling: dan is het verhaal compleet.

De steen stond oorspronkelijk verankerd aan het familiehuis van de nazaten van deze burgemeester. Het huis ging in de verkoop en de familie wilde de steen graag schenken aan een Rotterdamse organisatie die belang hecht aan historisch erfgoed. 

Historisch Delfshaven het project in eigen beheer uitvoeren, maar de marmeren steen was veel groter en zwaarder dan was ingeschat. Twee meter hoog en een meter breed, zo bleek later. Het Historisch Genootschap Roterodamum, schoot toen te hulp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant