Met een 360 graden film kon je een virtueel tochtje over het tracé maken. Foto's: pr
Met een 360 graden film kon je een virtueel tochtje over het tracé maken. Foto's: pr

Havenbedrijf Rotterdam showt het Theemswegtracé in 3D

Algemeen 542 keer gelezen

Rotterdam - Het Havenbedrijf Rotterdam organiseerde onlangs, samen met haar partners ProRail, Volkerrail en SaVe een Open Dag vanwege het feit dat het Theemswegtracé bijna in gebruik genomen gaat worden. Zo’n 600 bezoekers konden alles te weten komen over de totstandkoming van het tracé en de werkzaamheden van de afgelopen jaren. 

In verband met veiligheid, was het niet mogelijk om het tracé zelf te bekijken. Met een 360 graden film kon je een virtueel tochtje over het tracé maken. Ook was er een laservoorstelling die op spectaculaire wijze de bouw van het tracé uitbeeldde.

Het Theemswegtracé is echt een huzarenstukje; het is gebouwd midden in een dichtbebouwd petrochemisch gebied, de Botlek, waar boven én onder de grond de productie en doorvoer van goederen 24 uur per dag doorgaat. Wegen, fietspaden en vele kabels en leidingen zijn voor het tracé verlegd. Er is ruim vier kilometer verhoogd spoor aangelegd, inclusief de nieuwe stalen Zwartewaalsebrug en Rozenburgsebrug. En, het spoorgoederenvervoer rijdt voortaan met een knelpunt minder de Rotterdamse haven in en uit.

In de komende periode voert ProRail diverse werkzaamheden uit om het spoor technisch gereed te maken zodat treinen kunnen gaan rijden. Het Theemswegtracé wordt aangesloten op de bestaande Havenspoorlijn. Dan is het tracé klaar voor gebruik. In november 2021 zal de eerste goederentrein over het nieuwe tracé rijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant