Sven Nieuwstraten (links) en Rick Vermeulen willen met SVH Waterpolo op het hoogste niveau blijven spelen. Foto: Emile Hilgers
Sven Nieuwstraten (links) en Rick Vermeulen willen met SVH Waterpolo op het hoogste niveau blijven spelen. Foto: Emile Hilgers

Rotterdamse waterpoloërs raken steeds meer op dreef

Algemeen 1.078 keer gelezen

Rotterdam – De waterpoloërs van eredivisieclub SVH raken langzamerhand op dreef. Sinds de winst afgelopen weekend tegen Den Haag staan ze na vijf wedstrijden niet meer (gedeeld) onderaan met nul punten. “We begonnen met een smalle selectie,” verklaart aanvoerder Rick Vermeulen de verloren duels, “met allerlei jongens die elkaar nog niet goed kennen. Door een korte voorbereiding, zonder oefenwedstrijden, was er nog geen wedstrijdritme. Zelf heb ik ook twee wedstrijden gemist.”

Door Emile Hilgers

Het hielp natuurlijk niet dat coach Petar Ivosevic om privéredenen tijdelijk in Servië verbleef. Ook moesten het clubbestuur en trouwe supporters met lede ogen toezien dat topspelers Jesse Nispeling en Milos Filipovic naar AZC vertrokken en dat spelers als Max van Genabeek en Jelle Kleiss om verschillende redenen lager zijn gaan spelen. “We hebben nu vier jongens met eredivisie-ervaring”, zegt Vermeulen, die na zijn jeugdopleiding bij PSV zeven maanden in Canada en zes seizoenen bij ZPB speelde. ”We hebben veel jonge jongens erbij gekregen. Een paar uit de eigen jeugd maar de meesten van buiten.”

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. Sinds vorige week trainen een Canadees en een Slowaak die in Rotterdam zijn komen wonen bij de selectie. En international Milan de Koff, lange tijd uitgeschakeld door de nasleep van corona, kan wellicht binnenkort weer het doel verdedigen.

Hoopgevend is ook dat de sfeer in het team volgens Vermeulen, ondanks de uitslagen, goed is. “Maandag is iedereen weer gemotiveerd op de training. We zijn eigenlijk vrienden, drinken ook een biertje samen.”

De 25-jarige aanvoerder verwacht dat Sven Nieuwstraten dit seizoen van grote waarde kan zijn. “Dat je als zeventienjarige in je eerste seizoen in de eredivisie drie keer scoort in een wedstrijd, zegt wel iets over zijn skills”, legt hij uit. Sven vertelt dat hij toen hij in nog Delft speelde al een paar seizoenen regelmatig bij SVH trainde. In de aanloop naar dit seizoen werd hij lid van de club.

“Het voelt vertrouwd,” zegt Nieuwstraten over zijn eerste wedstrijden met de Rotterdammers. “Mooi dat ik hier de kans krijg om eredivisie-ervaring op te doen. Het lijkt al veel meer op topsport dan bij Delft, veel serieuzer. Bij de thuiswedstrijden zit het elk weekend vol met supporters. Dat geeft wel een boost.”
“Wat voor SVH nu het belangrijkste is, is groeien in de breedte”, schetst Vermeulen. “Dat heeft tijd nodig. László Nagy, afkomstig van AZC, is daar nu als jeugdtrainer druk mee bezig. Met Heren 1 moeten wij nog harder trainen. Nu is er een kern van zeven jongens, dat is te weinig.”

Om in de eredivisie te blijven, moet SVH bij de bovenste elf van in totaal veertien clubs eindigen. Vanwege corona zijn er afgelopen seizoen geen clubs gedegradeerd, maar wel twee clubs gepromoveerd vanuit de eerste divisie. Om weer naar twaalf clubs te gaan, degraderen er na de play-outs drie eredivisieteams.

Zaterdagavond 16 oktober speelt Heren 1 van SVH Waterpolo een thuiswedstrijd in sportcentrum De Wilgenring tegen Schuurman BZC. Het duel begint om 18.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant