Eric tijdens één van zijn kilometers lange rondes door de stad, met Maurice, de wijkagent van Boulevard-Zuid. 'Het is fijn dat mensen als Eric zich zo inzetten voor de buurt.'
Eric tijdens één van zijn kilometers lange rondes door de stad, met Maurice, de wijkagent van Boulevard-Zuid. 'Het is fijn dat mensen als Eric zich zo inzetten voor de buurt.'
Een voorbeeld voor iedereen

Zwerfvuilheld Eric Alblas is out of order en de stad mist hem

Algemeen 1.900 keer gelezen

Rotterdam - Echte Rotterdamse helden verdienen mooie woorden, zeker als het even tegenzit. Zoals bij Eric Alblas. Hij is eventjes ‘out of order’ en ‘verveelt zich de pleur’ in Antonius Binnenweg, waar hij revalideert na een ziekenhuisopname. Onze held kan dus niet zijn dagelijkse ronde rijden om het zwerfvuil van de Rotterdamse straten op te ruimten. ‘De stad mist hem!’

Door Emile van de Velde

Tientallen kilometers rijdt Eric Alblas normaal door Rotterdam met zijn scootmobiel. Vanuit de Afrikaanderwijk, over de brug, langs de rivieroevers, door Zuid en door Noord. Al jarenlang kun je hem tegenkomen, aan het begin van zijn ronde nog lichtbepakt, een paar uur later met kilo’s afval aan zijn wagentje. De media ontdekten hem als lachgaskoning, een standbeeld van lachgaspatronen is nog in de maak. En toen die patronen alleen niet meer genoeg waren voor Eric, begon hij ál onze troep op te ruimten. Van kilo’s plastic flesjes tot honderden mondkapjes.

Maar nu: ‘Dagen en nachten lijken oneindig te duren...Verveel me dan ook de pleur...!’ Aldus Eric op Twitter.

“Onze held is even out of order!” Eveline van Wanrooij kent Eric al jaren, ze is stadsgids en komt hem dus vaak tegen. “De stad mist hem vreselijk. Eric is de verpersoonlijking van ‘sterker door strijd’. Hij is een voorbeeld voor ons allemaal. Je kunt uren op social media gaan krijsen dat er troep op straat ligt, maar dat gezeik is zó niet-Rotterdams. Je kunt ook als Eric doen en de handen uit de mouwen steken. Als we dat allemaal zouden doen in plaats van steeds maar klagen, zag de stad er een stuk schoner uit.”

Lees verder onder de foto.

Eveline en Eric.

Eric Alblas werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis. Deze week is hij overgeplaatst naar Antonius. Hij laat via @AlblasEric op Twitter dagelijks van zich horen en benadrukt dat er geen reden is voor paniek. Een groepje fans van Eric nam contact op met De Havenloods. Want een eerbetoon zou wel op zijn plaats zijn, om Eric een hart onder de riem te steken.

Stadsmarinier Marcel Dela Haije kent Eric al jaren. Nu houdt Dela Haije zich bezig met de bestrijding racisme en discriminatie maar een jaar of vijftien geleden werkte hij in de Tarwewijk. “En daar woonde Eric toen. Hij was toen actief als een van de trekkers van Buurt Bestuurt, stond altijd vooraan als het om de buurt ging. Ik woon op Katendrecht en nu kom ik Eric daar met regelmatig tegen als hij zijn ronde maakt, dus we maken weleens een praatje. Hij levert een grote bijdrage aan het schoonhouden van de stad. Een voorbeeld voor iedereen. Je kunt ook 14010 bellen als je troep op straat ziet of verder lopen. Eric doet er wat aan.”

Lees verder onder de foto.

Zwerfvuilambassadeur noemt Eric zich, met in zijn logo de Z van Zorro. Begin 2020 vertelde hij in De Havenloods: “Ik ruim elke dag tijdens mijn ronde drie volle afvalzakken aan troep op. Als mijn lijf het toelaat, maak ik elke dag een ronde van dertig kilometer door de stad. Sinds mijn geboorte heb ik een aandoening waardoor mijn bloed niet stolt, best link als je blik of glas van straat haalt.”

“Ik heb Eric ontmoet toen ik een reportage voor RTV Rijnmond maakte”, vertelt Sjoerd Van Oortmerssen. “Toen was hij nog de lachgaskoning, maar hij vertelde al dat hij zijn werkterrein ging verleggen, hij ging voortaan álles opruimen wat hij tegenkwam. We kunnen natuurlijk allemaal een voorbeeld nemen aan dit soort mensen. Wij Rotterdammers hebben blijkbaar de neiging te pas en te onpas onze teringzooi op straat te gooien. Dat is ons allemaal een doorn in het oog, maar negen van de tien mensen doet er zelf niks aan. Hij wel. Hij stroopt de mouwen op.”

Laten we Eric een hart onder de riem steken en een kaartje sturen! Dat kan naar Laurens Antonius Binnenweg, Nieuwe Binnenweg 33, 3014 GC Rotterdam t.n.v. Eric Alblas. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant