Foto: Fred Marree
Foto: Fred Marree

Spannende laatste dagen om op ónze boom als Boom van het Jaar te stemmen!

Algemeen 159 keer gelezen

Rotterdam - Wat mooi om te zien: steeds meer Rotterdammers sluiten zich aan bij de lobby om van de mooiste boom van Rotterdam de landelijke Boom van het Jaar te maken. En dat zou zomaar kunnen lukken. De verkiezingen duren nog maar een paar dagen en de enige overgebleven concurrent van de Breytenbachboom lijkt een Limburgse lindeboom te zijn. Die moeten we kunnen hebben, maar dan moeten we wel nog even allemaal stemmen!

De markante plataan op een schiereilandje aan de Westersingel, heeft sinds de tweede helft van de negentiende eeuw veel doorstaan, waaronder de Tweede Wereldoorlog. Het bombardement van 1940 heeft veel bomen verwoest. Maar deze boom, pal op de brandgrens van het verwoestende bombardement, staat er nog steeds.

De Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach doopte de boom op 22 juni 1986, tijdens het Poetry International Festival, tot ‘monument voor vrije gedachten’. Daarom noemen Rotterdammers 'm de Breytenbachboom. In 2014 werd er een plaquette onthuld en werd de boom omgedoopt tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’.

Op dit moment lijkt onze Breytenbachboom in een nek-aan-nekrace verwikkeld met een lindeboom in Maasniel. Maar we hebben nog tot maandag 18 oktober 12.00 uur om te zinnen. Stem je ook nog even? Dat kan op deboomvanhetjaar.nl!

Uit de krant

Uit de krant