Jim de Jong bij Depot Boijmans Van Beuningen, op het dak opent hij binnenkort restaurant Renilde. Foto: Aad Hoogendoorn
Jim de Jong bij Depot Boijmans Van Beuningen, op het dak opent hij binnenkort restaurant Renilde. Foto: Aad Hoogendoorn
Rotterdammer van de Week

Een restaurant op het dak van het Depot? Dát kon chef-kok Jim de Jong niet weigeren!

Algemeen 1.680 keer gelezen

Rotterdam - Na de verkoop van zijn beroemde restaurant in de Hofbogen, wilde Jim de Jong eigenlijk een klein wijnbarretje beginnen. Maar dat moet nog even wachten. Er kwam iets tussendoor dat hij niet kon laten liggen. In november opent restaurant Renilde op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen. En deze week is Jim de Jong onze Rotterdammer van de Week. 

Door Emile van de Velde

Wat kunnen we verwachten?

“Overdag is Renilde bedoeld voor bezoekers van het Depot. Dan serveren we gewoon broodjes en tosti’s. Maar wél van goede kwaliteit, met natuurlijke producten uit de regio, en het beste brood. ‘s Avonds krijgt Renilde het echte De Jong-stempel, met veel creativiteit en een steeds wisselend diner. De keuken van Renilde is zes dagen per week open tot 22.00 uur.”

Je was toch helemaal niet van plan zo snel weer een nieuwe zaak te openen?

“Ik ben met restaurant De Jong in de Hofbogen gestopt omdat ik vaker bij mijn dochter wilde zijn (Cato, nu 3, ze heeft inmiddels een broertje van 1: Willem). Ik was zo’n 60, 70 uur per week bij De Jong. Juist omdat ik de naamgever was, moest ik aanwezig zijn. Dat gaf veel stress en ik wilde óók graag een goede huisvader zijn. Dat lukte. Precies op dat moment brak de coronapandemie uit. Daardoor heb ik heel veel bij mijn dochter kunnen zijn. Veel gewandeld.”

Lees verder onder de foto.

Renilde Hammacher (hier met Salvador Dalí) was een legendarisch conservator van Boijmans. Nu is het nieuwe restaurant in Depot Boijmans Van Beuningen naar haar vernoemd.

En toen... kwam dit?

“Eigenlijk had ik nog wel wat langer vrijaf willen nemen. Rustig nadenken. Ik wil nog eens een wijnbarretje met natuurwijnen openen. Maar toen Boijmans in gesprek wilde, kon ik dit niet laten lopen! Ik ben pas 33, dus dat barretje komt nog wel.”

Dus toch weer lange werkweken?

“Mijn broertje Rokus wordt souschef. We zitten op één lijn, hij is net zo creatief als ik. Dus ik denk dat ik na een tijdje ook weleens een avond thuis kan blijven en het De Jong-stempel aan hem kan overlaten.”

Rokus souschef, vader Wim culinair journalist. Je komt uit een echte horecafamilie hè?

‘Onze jongste broer, Bela van 18, werkt ook in de horeca. Als afwasser. Mijn moeder Tinie is actief in de fotovakwereld. Bela en Rokus hebben andere moeders, we zijn halfbroers. Thuis gaat het inderdaad átijd over eten. Al is het ook niet zo dat we om de beurt de keuken ingaan om daar onze ballen op tafel te leggen hoor.”

Hoe Rotterdams ben je?

“Ik ben geboren in Blijdorp, in de Van Beuningenstraat. Mijn moeder woont daar nog steeds, mijn vader er achter, hun tuinen grenzen aan elkaar dus we konden als kind gewoon heen en weer lopen. Mijn oma komt van Zuid, daar heb ik een groot deel van mijn jeugd doorgebracht, rond de Slinge. Nu woon ik in Schiebroek, vlakbij Plaswijckpark. Best mooi. maar eigenlijk iets te ver van het centrum naar mijn smaak.”

En hoe Rotterdams zijn je restaurants?

“Het is hier anders dan in pakweg Amsterdam. Rotterdam is een moeilijkere stad. Mij maakt dat niet uit. Ik vind het juist fijn dat de uitdaging groter is. Ergens anders dan in Rotterdam iets beginnen? Tuurlijk niet.”

Wil je een gratis diner in Renilde winnen? Like onze facebookpagina en tag degene met wie je uit eten wilt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant