Hayo Boerema wil één euro per meter binnenhalen voor de restauratie van het orgel in de Laurenskerk. (Foto: Robin de Ridder)
Hayo Boerema wil één euro per meter binnenhalen voor de restauratie van het orgel in de Laurenskerk. (Foto: Robin de Ridder)

Hayo Boerema loopt de marathon om zijn (ons!) orgel te redden

Algemeen 1.105 keer gelezen

Rotterdam - Het gaat niet goed met het orgel van de Laurenskerk, het grootste orgel van Nederland. En dat gaat organist Hayo Boerema zó aan het hart dat hij de marathon gaat lopen. Met elke gelopen meter op 24 oktober wil hij één euro voor de restauratie inzamelen.

Al maanden is hij volop aan het trainen. Driemaal per week trekt organist Hayo Boerema zijn hardloopschoenen aan om zich voor te bereiden op de NN Marathon Rotterdam. Want hij heeft een heilige missie: één euro per meter binnenhalen voor de restauratie van het grootste muziekinstrument van Nederland: het monumentale hoofdorgel van de Laurenskerk.

Na bijna vijftig jaar intensief gebruik is het orgel er slecht aan toe: veel pijpen zijn ingezakt, afdichtingen zijn verdroogd en het mechaniek hapert. Boerema kan het niet langer aanzien en trekt met zijn actie aan de alarmbel.

Met vier klavieren, 85 registers en 7600 pijpen en een duizelingwekkende hoogte van 23 meter is het orgel van de Laurenskerk het grootste orgel van het land. En bovendien het grootste mechanische kerkorgel van Europa. Het werd opgeleverd in 1973 nadat het oorspronkelijke hoofdorgel in het bombardement van 1940 verwoest was. 

Met het lopen van de marathon wil Boerema over twee weken tijdens de marathon 42.195 euro voor het orgel binnenhalen. Dat is precies één euro per gelopen meter. De actie gaat dit weekend officieel van start met een benefietconcert op zondag 10 oktober. Dat speelt Boerema zelf, in hardlooptenue, op het hoofdorgel van de Laurenskerk. 

Orgelliefhebbers en Rotterdammers met hart voor de Laurenskerk kunnen hem met hun toegangskaartje en een donatie al een flinke zet in de goede richting geven. Wie er niet bij kan zijn of op een later moment wil doneren, kan de actie steunen via een QR-code op de website van de Laurenskerk (laurenskerkrotterdam.nl).

De Marathon voor het Orgel is de eerste publieksactie in een reeks, die in totaal ongeveer twee ton moet opleveren. Dit is één vijfde van de verwachte restauratiekosten van ruim een miljoen euro. Voor de overige financiering doet de Laurenskerk een beroep op subsidies en fondsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant