Vanaf 30 september is de expositie te zien in hotel The Slaak Rotterdam in Kralingen, ook bekend als Slaakhuys. Foto: Helmuth Tjemmes
Vanaf 30 september is de expositie te zien in hotel The Slaak Rotterdam in Kralingen, ook bekend als Slaakhuys. Foto: Helmuth Tjemmes

Fraaie foto-expositie in ‘Slaakhuys’ over Rotterdammers tijdens de wederopbouw

Algemeen 1.006 keer gelezen

Kralingen - In hotel The Slaak Rotterdam in Kralingen is sinds eind september een bijzondere foto-expositie te bezichtigen. Meer dan dertig foto’s van Helmuth Tjemmes laten het leven in de periode van de wederopbouw zien.

De tentoonstelling ‘Rotterdammers tijdens de wederopbouw’ is te zien tijdens de kunstroute op zaterdag 2 en zondag 3 oktober en vervolgens tot eind november in hotel The Slaak Rotterdam, Slaak 34.
De expositie is een activiteit van Stichting Kunstroute Kralingen-Crooswijk en The Slaak Rotterdam, a Tribute Portfolio Hotel.

Helmuth Tjemmes (1943) groeide op in het Rotterdam van de wederopbouw. Als tiener begon hij in de jaren vijftig te fotograferen, het werd een hobby waar hij vervolgens nooit meer mee ophield. Zijn favoriete onderwerp zijn mensen in het stadsbeeld. Mensen die aan het werk zijn of zich met hun alledaagse bezigheden toevallig voor de lens van Helmuth Tjemmes bevonden.

In 2017 werd zijn werk voor de eerste keer geëxposeerd, zoals bij zorgcentrum Hoppesteyn en tijdens de expositie STAD bij galerie en erfgoedlab DIG IT UP. In 2019 werd een werkgroep gevormd met naast Tjemmes ook Sander Ankerman, historicus Dik Vuik en Kees Plaisier. Het doel: een fotoboek samenstellen uit de rijke collectie. Dat boek, ‘Mensen in Rotterdam’, verscheen onlangs bij uitgeverij Ad Donker.

Nu volgt een nieuwe expositie bij hotel The Slaak Rotterdam, in het kader van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Het hotel is gevestigd in het voormalige gebouw van De Arbeiderspers en dagblad Het Vrije Volk, later ook bekend als Slaakhuys. Het is een Rijksmonument uit de wederopbouw en de expositie is ook volledig aan deze periode gewijd.

De nadruk ligt op foto’s uit de jaren vijftig en zestig uit Kralingen en Crooswijk, maar ook het centrum komt in beeld. Er zijn iconische beelden bij: een meisje dat voor de nog in restauratie zijnde Laurenskerk zit, recreanten bij het strandbad aan de Kralingse Plas, de bouw van de Van Brienenoordbrug, maar ook mensen in het gewone straatbeeld. ‘Rotterdammers tijdens de wederopbouw’ is een expositie om niet te missen.

Zie voor het gehele kunstrouteprogramma:
kunstroutekralingencrooswijk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant