11 november 1944, razzia in Rotterdam aan de Oudedijk. Foto: L.M.A.van der Werff (met toestemming NIOD)
11 november 1944, razzia in Rotterdam aan de Oudedijk. Foto: L.M.A.van der Werff (met toestemming NIOD)

Zonen dwangarbeiders zetten zich in voor Razzia Monument in Rotterdam

Algemeen 812 keer gelezen

Zonen dwangarbeiders zetten zich in voor Razzia Monument in Rotterdam

Rotterdam - Het burgerinitiatief Razzia Monument Rotterdam zet zich in om daar een monument te realiseren voor alle slachtoffers van de razzia in november 1944 in Rotterdam en Schiedam. Het wordt een plek om samen te komen, te bezinnen en te herdenken. Op de Parkkade in Rotterdam is nu een plaats gereserveerd voor het monument. 

Op 10 en 11 november 1944 deporteren de nazi’s, minutieus voorbereid en onverwacht, tijdens een grote razzia, 52.000 jongens en mannen tussen de 17 en 40 jaar. De meesten van hen worden als dwangarbeider naar Duitsland afgevoerd. Maandenlang moeten zijn hun dierbaren in angst en onzekerheid achterlaten. Door uitputting, ziekte, slechte verzorging, ongelukken, bombardementen en vluchtpogingen, overleven ruim 500 mannen de verschrikkingen niet.

Rotterdam voor de tweede keer in het hart geraakt
De razzia is een dramatische gebeurtenis in de Rotterdamse oorlogsgeschiedenis en van ongekende omvang in Europa. Rotterdam wordt, na het grote bombardement van mei 1940, daarmee nog een keer in het hart geraakt. Diegenen die terugkeren, soms pas maanden na de bevrijding, zijn voor het leven getekend. Hun traumatische ervaringen moeten ze onderdrukken. Er is nauwelijks oor voor hun verhalen, de wederopbouw van de stad prevaleert. Het drama wordt daarmee een vergeten geschiedenis.

Herdenking in Stadion Feijenoord
Sinds 2007 worden jaarlijks herdenkingen georganiseerd in Stadion Feyenoord. De Kuip was tijdens de razzia één van de twaalf verzamellocaties waar duizenden lotgenoten op transport moesten wachten.
Er is echter geen openbare plek voor bezinning en herdenking. Om in deze leemte te voorzien zijn de initiatiefnemers René Versluis en Jan Willem Cleijpool, beide zonen van dwangarbeiders, een burgerinitiatief gestart.
Voorzitter René Versluis van de Stichting Razzia Monument Rotterdam: “Ons doel is een duurzaam monumentwaardig kunstwerk op een prominente plek dat recht doet aan het enorme leed en zorgt voor blijvende nagedachtenis aan alle slachtoffers.”

Locatie Parkkade
In samenwerking met de adviseurs van de gemeente Rotterdam is gekozen voor het plantsoen naast het ‘Van Ommerenhaventje’ aan de Parkkade. Deze plek is goed bereikbaar en ligt gecentreerd ten opzichte van alle twaalf verzamellocaties die de bezetter destijds gebruikte. Door plaatsing direct aan de Maas is er ook een mooie connectie met zowel Rotterdam-Zuid als Schiedam.
Het selectieproces van de beeldend kunstenaar is in een afrondende fase. Het ontwerp wordt naar verwachting gepresenteerd tijdens de razziaherdenking op 10 november dit jaar in het Stadion Feyenoord. De onthulling van het monument is beoogd tijdens de herdenking november 2022.

Inmiddels is een start gemaakt met fondsenwerving bij bedrijven, culturele fondsen en particulieren. Meer informatie is te vinden op: www.razziamonument.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant