Afbeelding
Column

‘Wees alsjeblieft niet kwaad op de mensen die om je QR-code vragen. Zij hebben dit niet verzonnen’

Algemeen 2.408 keer gelezen

Rotterdam - In haar nieuwe column voor De Havenloods schrijft Tineke Speksnijder over de QR-code die gasten van haar café vanaf dit weekend moeten laten zien. ‘We lopen al heel lang politieagent te spelen en we hebben bij elkaar een maand of negen thuis gezeten en nu krijgen we dit weer. En het lullige is, je kan het nooit goed doen.’

‘En zo kwamen er afgelopen tijd velen naar me toe om te vragen of ik niet heel blij was dat eind september de anderhalve meter eraf ging. Ik antwoordde dan dat ik het eerst maar eens moest zien. Want ja, in sprookjes geloof ik allang niet meer.

Maar goed, de versoepelingen kwamen eraan. Tenminste dat vinden ze in Den Haag. En iedereen staat me toch een partij te juichen, niet normaal. De anderhalve meter gaat eraf maar als je naar binnen wilt in horeca, bioscoop, museum of theater moet je wel je QR-code laten zien. Ja, ik zie het die De Jonge nog zeggen, in Nederland zou dat absoluut niet gaan gebeuren. 

In de horeca denken velen met mij hetzelfde, had het dan lekker gelaten zoals het was. Wel met afstand en je moet zitten. Want we hebben al wat maatregelen gehad. Naam en telefoonnummer opschrijven, niet binnen mogen zitten. Wel binnen zitten, maar niet aan de bar. Je handen ontsmetten als je binnenkomt, ja ook als je dat daarnet al gedaan hebt, iedere keer als je binnenkomt. Doe je mondkapje op. Noem maar op. En we deden het, al waren we soms op van de zenuwen, want het was voor het goede doel en we wilden open blijven.  

En nu eindelijk ging het makkelijker, iedereen was er wel aan gewend, we hoefden niet meer elke minuut aan mensen te vragen of ze wilden gaan zitten. En dan krijgen we dit. Op het terras mag je zonder QR zitten, maar je mag niet naar de wc. Daar heeft De Jonge in al zijn wijsheid een oplossing voor gevonden. Zet je toch een Dixietoilet naast je terras. Tuurlijk. Of po-stoelen, om maar wat te noemen...

Begrijp me goed, ik ben absoluut voor vaccineren. Maar als je dat niet wilt, moet je dat zelf weten. Maar nu wordt van ons verwacht dat wij mensen gaan weigeren. We lopen al heel lang politieagent te spelen en we hebben bij elkaar een maand of negen thuis gezeten en nu krijgen we dit weer. En het lullige is, je kan het nooit goed doen. Er zal altijd wel iemand kwaad zijn. Als je niet aan de controles meedoet, zullen er mensen kwaad zijn en als je er wel aan meedoet ook. Lekker is dat.  

Wanneer is dit eindelijk afgelopen en hoeven we ons niet meer in allerlei bochten te wringen? En wees alsjeblieft niet kwaad op de mensen die het moeten uitvoeren. Zij hebben dit niet verzonnen.

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw op de Witte de Withstraat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant