Tijdens het knippen praat Ivan Winter met en luistert hij naar de mannen in zijn kappersstoel. Foto: Marc Bolk
Tijdens het knippen praat Ivan Winter met en luistert hij naar de mannen in zijn kappersstoel. Foto: Marc Bolk

Rotterdamse kapper Ivan Winter verkoopt theaterzaal uit

Algemeen 769 keer gelezen

Rotterdam - Een uitverkochte theaterzaal voor een Rotterdamse kapper... Dat zie je niet zo vaak. Wel bij Ivan Winter. Hij heeft van het knippen een voorstelling gemaakt en die vrijdag wordt opgevoerd in een volle zaal van Theater Zuidplein

Tijdens het knippen praat Ivan Winter met en luistert hij naar de mannen in zijn kappersstoel. Die verhalen inspireerden Ivan zo erg dat hij ze heeft vertaalt naar theater met Haar & Hem. Roddels, sterke verhalen, maar ook persoonlijke kwesties en kwetsbaarheden komen voorbij. Met zijn eerste echte theatervoorstelling Haar & Hem: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest verkocht hij binnen no time Theater Zuidplein uit. Het verhaal van Ivans eerste voorstelling was een coming of age van Philip. Philip gelooft dat liefde, ondanks alle obstakels en zware uitdagingen in het leven, altijd overwint. Maar of dat ook zo is?

Ivan Winter (1981), als maker bekend als ‘MrWinter’, is één van de meest oorspronkelijke kunstenaars in Rotterdam. Hij lijkt zich niet te bekommeren om verwachtingen, codes en tradities van formele podiumkunst. In plaats daarvan maakt hij, net als een dj, een mix van alledaagse ingrediënten – zijn kapperszaak, vriendschappen, geluiden die hij in zijn omgeving oppikt, zijn dromen, zijn geheugen en zijn fantasie – en vertaalt dit naar een geheel eigen ‘theater’-beleving. 

Het is een bijzondere ontwikkeling die Ivan als maker heeft doorgemaakt. Hoe verschillend de mannen in zijn kappersstoel ook zijn: hij ziet veel overeenkomsten. Hun angsten, onzekerheden en twijfels zijn hetzelfde. Er is zoveel te vertellen. Dit leidde ertoe dat hij ooit een audioboek online heeft gezet. 

En nu presenteerde hij dus een theatervoorstelling in Theater Zuidplein. Binnenkort komt er ook een documentaire uit over de verschillende thema’s uit zijn voorstelling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant