De HBS. Foto: Carel van Hees
De HBS. Foto: Carel van Hees

Gloednieuwe concertzaal De HBS open in monumentaal schoolgebouw ’s Gravendijkwal

Algemeen 971 keer gelezen

Rotterdam - De stad heeft er vanaf komend weekend een nieuwe concertzaal bij. Met een oppervlak van zo’n 3.000 vierkante meter is het monumentale schoolgebouw De HBS dé plek voor een nieuwe generatie Rotterdamse makers. Podium Grounds opent hier New Grounds: een gloednieuw podium met een spannende en avontuurlijke programmering, met plek voor zo’n honderd man publiek. Op 24 en 25 september gaat tijdens HBS Fest het hele gebouw open en maak je kennis met de muzikanten, kunstenaars en dansers die er werken, repeteren en optreden.

Hoewel er al een aantal concerten werden gegeven, is er nu een échte opening van New Grounds: het gloednieuwe podium in De HBS aan de ’s Gravendijkwal. “Het gebouw heeft een Berlijnse sfeer, en de akoestiek is er geweldig”, zegt Oscar van der Pluijm, directeur van podium Grounds/Stichting WMDC. De nieuwe zaal is onderdeel van een makers-plek op gebied van muziek en dans. “Alles wat er in de stad gaande is met artistieke relevantie, vind je daar. Dat maakt het de perfecte plek om kwetsbare projecten te programmeren, dwarsverbanden aan te gaan en avontuurlijk werk te presenteren aan het publiek.”

Berlijnse huiskamersfeer

Van 1906 tot 1957 bood het pand onderdak aan de HBS. Het zwart-wit betegelde toegangsportaal, de ruime entreehal met stenen bordestrap, de brede gangen, het veelkleurige glas-in-lood, hoge ramen en ruime lokalen met hoge plafonds zijn bewaard gebleven en herinneren aan een bijzonder verleden. Nieuwe makers en gevestigde namen die er nu hun thuishaven vinden ontmoeten elkaar in de gangen, zoeken elkaar op en versterken elkaar. Zoals de Rotterdamse artiesten Shirma Rouse, Magda Mendes, Dansateliers en Amenti Collective die er lesgeven, repeteren en opnemen. New Grounds past als gegoten in deze creatieve en multidisciplinaire work space.

Spannend programma

New Grounds zet de komende tijd een eclectische, avontuurlijke en grootstedelijke programmering neer. Van modern klassiek tot hiphop, en alles ertussenin. Bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een bijzondere, muzikale beleving en wel houdt van een beetje spanning. “Onze ruimte nodigt uit om veel nieuwe dingen te proberen”, legt Van der Pluijm uit. “Het staat vol met tweedehands meubilair, wat zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Het zit tussen een club en een huiskamer in, met geluid en licht van topkwaliteit.”

HBS Fest

Op 24, 25 september en 1, 2 oktober zetten tijdens HBS Fest makers in het gebouw gezamenlijk hun deuren open. Het publiek wandelt door het gebouw en wordt getrakteerd op exposities, dansvoorstellingen van onder anderen Dansateliers en muziek van het Doelenensemble. New Grounds programmeert onder andere muziek van Los Paja Brava, REIO (Rotterdam Electronic Improvised Orchestra), rapper en spoken word performer Unorthadox met allround kunstenaar Eniless, muzikant Omar Ka en de Brits-Jamaicaanse songwriter en producer Gea Russell. Easton Davy zal tijdens de concerten live schilderen.

Kijk hier voor de kaartverkoop, zie ook www.grounds.nu

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant