De hele buurt doet mee. Foto: Wijkfestival Omloop van Middelland
De hele buurt doet mee. Foto: Wijkfestival Omloop van Middelland

Samen spullen een langer leven geven

Algemeen 440 keer gelezen

Rotterdam - Plasticsoep, klimaatcrisis, opwarming van de aarde... Niet bepaald termen waar je blij van wordt, en thema’s waar steeds meer mensen wakker van liggen. Ook in Middelland werd de druk groter om ‘iets’ te doen om onze milieu-impact te verkleinen. Om dat toch een beetje leuk te houden is er tot en met 26 september wijkfestival Omloop van Middelland.

De Omloop gaat over circulariteit: hoe kunnen we onze spullen en materialen zo lang mogelijk in omloop houden, samen met de buren? Nadia Mooij en Julia Stoevelaar zijn sinds maart actief in Middelland als ‘omlopers’ met de opdracht een circulaire wijkaanpak te ontwikkelen. “We kwamen erachter dat veel mensen - ondanks dat zij niet precies weten wat circulariteit betekent - graag hun spullen willen repareren, doorgeven of recyclen. Maar de mogelijkheden hiervoor zijn niet altijd bekend of in de buurt.”
Met de Omloop van Middelland willen ze in kaart brengen wat er al is op dat gebied, buren met elkaar in verbinding brengen en enthousiasmeren om aan de slag te gaan. Die drie aspecten komen samen tijdens de Week van de Omloop, een circulair wijkfestival vol activiteiten en workshops.
De hele buurt doet mee: ontwerper Hanna Kerkhof en kleermaker Samir Bakir geven een workshop waarin je van je versleten spijkerbroek of oude t-shirt een mooie tas maakt. Fatma, bekend van haar heerlijke maaltijden in het Wijkpaleis, leert een groep vrouwen bij Thuis in West hoe zij chutney kunnen maken van overgebleven groenten. En de mannen van WEAR gaan met jongeren aan de slag om hun sneakers weer ‘fresh’ te maken in een workshop sneaker cleaning. Zelfs van het pop-up Milieupark wordt een feestje gemaakt, met muziek, een ruilmarkt en eetkraampjes. Het festival wordt afgesloten met een brainstormsessie over de circulaire wijk.

Zie ook omloopmiddelland.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant