De Rotterdamse bijnamenburgemeester ('Ik kreeg die titel van een vriend') Herco Kruik: 'Ik heb nog nooit een bijnaam zelf verzonnen, ik zweer het je.'
De Rotterdamse bijnamenburgemeester ('Ik kreeg die titel van een vriend') Herco Kruik: 'Ik heb nog nooit een bijnaam zelf verzonnen, ik zweer het je.'

De bijnamenburgemeester van Rotterdam legt uit waarom we bijnamenstad zijn en welke er nieuw zijn

Algemeen 2.115 keer gelezen

Rotterdam - De bijnamenburgemeester van Rotterdam gaat weer op pad! Herco Kruik hervat in oktober na een lange gedwongen stilte zijn Rotterdamse Bijnamen Tramtour. Tijd om even bij te praten over onze reputatie als bijnamenstad. En om de nieuwe gebouwen door te nemen.

Door Emile van de Velde 

Nieuwe bijnamen

“De bijnaam voor het nieuwe depot van Boijmans is natuurlijk perfect. de Pot, of de Bloempot. Dat is duidelijk: het past, het gebouw zit er écht zo uit, héét al bijna zo. En we hebben nu The Terraced Tower aan de Maas., vreselijke naam. Dat wordt dus de palletflat, de spekkoekflat of de pizzadozenflat. Vanwege al die laagjes. Forum Rotterdam is er ook bijgekomen; de Ikea-Koolhaas, en allerlei varianten met Costa del Sol of Benidorm natuurlijk. En op de Binnenrotte hebben we nu de grote poten, kleine poten of kromme poten. Of klompvoeten, omdat die twee voeten zo slecht afgewerkt lijken.”

Grenzen

“Bijnamen zijn niet altijd even subtiel, ze ontstaan vaak op straat, in de volksmond. En kunnen beledigend zijn. Het zijn óf koosnaampjes óf ze zijn bedoeld om te spotten. Mijn grens ligt bij racistische namen. Maar verder moeten we er rekening mee houden dat het nogal plat kan zijn. In de Librijesteeg zit de afdeling sociale zaken van de gemeente. Daar werkten veel vrouwen en door andere ambtenaren werd dat de Libressesteeg genoemd. Daar kun je aanstoot aan nemen. En bij de opening van de Erasmusbrug circuleerde nog even de ‘Pik van Peper’ en de ‘Poes van Kroes’. Nee, die zijn niet blijven hangen.”

Bijnamenstad

“Ja, dat zijn we steeds meer geworden. In Rotterdam verzinnen we veel meer bijnamen dan in andere steden. Dat is van oudsher zo, maart wel steeds meer geworden. Komt door onszelf, óók door mensen zoals ik. Sinds anderen ons zo gaan zien, zijn we er zelf in gaan geloven en hebben we er een sport van gemaakt. Het is een soort zelfversterkend mechanisme geworden. Ik heb weleens voor de gein een wedstrijdje georganiseerd. Over het nieuwe Rotterdam Centraal. Mensen dachten toen dat ik het serieus bedoelde, maar dat was natuurlijk niet zo. Een bijnaam ontstaat vanzelf, op straat. Ik kreeg een mail van iemand die een naam wilde laten deponeren. Ik geloof dat het spiegelei was, voor het Depot. Zo werkt het niet ha ha.”

Zelf verzonnen

“Ik heb een lijst van 1500 bijnamen, maar van die 1500 zijn er misschien iets van 80 die redelijk gangbaar zijn. Ik zweer je dat er nog nooit eentje zelf heb verzonnen. Mensen sturen ze in. En tijdens mijn tramtours duiken er vaak nieuwe namen op, dan vertel ik iets en vertelt er iemand dat een gebouw bij hen thuis altijd zo of zo wordt genoemd. Bijnamen zijn vaak in slechts kleine kring gangbaar, binnen één familie bijvoorbeeld, of binnen bedrijf. Tramchauffeurs hebben er veel, net als havenarbeiders. En bij journalisten ontstaan ze ook, dan willen ze in een artikel niet steeds hetzelfde woord gebruiken en slaan ze door.”

Lees verder onder de foto.

‘Je ziet ‘m overal vandaan, maar voor de Zalmhaventoren is géén bijnaam.’ Foto ingezonden door Marcel de Jong

Géén bijnaam

“Je ziet ‘m overal vandaan, uit alle hoeken van de stad, maar voor de Zalmhaventoren is géén bijnaam. Gek hè. Ik denk dat het komt omdat ie niet echt ergens op lijkt, Hij is vooral hoog, torent boven de stad uit. Maar heeft geen gekke vorm of zo. Veel Rotterdamse bijnamen zijn bedacht omdat iets een rare vorm heeft, we hebben veel moderne architectuur, veel kunst in de openbare ruimte. In een stad als Amsterdam lijkt alles op elkaar, komt er nooit iets nieuws bij.”

Herco Kruik rijdt binnenkort weer door de stad met zijn Rotterdamse Bijnamen Tramtour. Er is ook een Rotterdamse Voetbal Tramtour. Kijk voor informatie en kaartverkoop op scheurmailrotterdam.nl.

Uit de krant