Paul van de Laar is stadshistoricus en inwoner en raakte vergroeid met Rotterdam. Foto: Jaap van Rijn
Paul van de Laar is stadshistoricus en inwoner en raakte vergroeid met Rotterdam. Foto: Jaap van Rijn

Stadshistoricus geeft bibliotheekcollege over 25 jaar Erasmusbrug

Algemeen 560 keer gelezen

Rotterdam - Ter ere van het jubileum van De Erasmusbrug geeft stadshistoricus Paul van de Laar op dinsdag 21 september een ‘bibliotheekcollege’ over het bouwwerk dat 25 jaar geleden Rotterdam-Zuid met de rest van de stad verbond. In hoeverre heeft de brug bijgedragen aan de ontwikkeling van het Rotterdam onder de Maas? En wat betekent De Erasmusbrug voor de stad Rotterdam en haar inwoners?

Op 4 september was het precies 25 jaar geleden dat De Erasmusbrug officieel werd geopend door Koningin Beatrix. In 1996 is Rotterdam met de Erasmusbrug niet alleen een icoon rijker geworden; deze oeververbinding heeft bovenal een enorme sociaal-maatschappelijke impact. Met de verschuiving van de haven naar het westelijke gedeelte van Rotterdam, was de brug nodig voor de ontsluiting van onder andere de Kop van Zuid met het centrum. 

De Erasmusbrug, ontworpen door Ben van Berkel, is een icoon voor de stad. De 284 meter lange tuibrug en 139 meter geknikte stalen pyloon heeft de afgelopen decennia van alles doorstaan. Waar zwiepende brugdelen in het begin nog problemen veroorzaakten, werd de brug veelvuldig gebruikt als decor voor talloze evenementen: marathons, Wereldhavendagen, Red Bull Air Race, de start van de Tour de France en zelfs een digitaal optreden tijdens het Eurovisie Songfestival. Wie aan Rotterdam denkt, denkt aan de Erasmusbrug. 

Prof. Dr. Paul van de Laar is hoofd van de afdeling geschiedenis en tevens hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit én tevreden bewoner van een appartement op de Kop van Zuid in Feijenoord. Zijn studie aan de Erasmus Universiteit bracht hem naar Rotterdam. Hoewel hij in eerste instantie moest wennen aan het Rotterdam van veertig jaar geleden, raakte hij steeds meer in Rotterdam gespecialiseerd én geïnteresseerd. Rotterdam is de ware liefde voor de lange termijn. Paul werd stadshistoricus en raakte naar eigen zeggen inhoudelijk vergroeid met Rotterdam.

Meld je gratis aan voor het bibliotheekcollege via Eventbrite

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant