Funderingsherstel aan woningen en bedrijfsruimtes in onder andere de Lambertusstraat. Foto: Amel Bali
Funderingsherstel aan woningen en bedrijfsruimtes in onder andere de Lambertusstraat. Foto: Amel Bali

Funderingsherstel en renovatie van Lusthofkwartier in volle gang

Algemeen 996 keer gelezen

Rotterdam - De werkzaamheden rondom de funderingsherstel en renovatie van het Lusthofkwartier in Kralingen zijn al enige tijd aan de gang. De komende jaren worden de funderingen van 198 woningen en 18 bedrijfsruimtes hersteld. Daarnaast worden de woningen hersteld, met als doel het verbeteren van de woonkwaliteit.

Door Amel Bali

Bewoners krijgen een verhuisvergoeding en de mogelijkheid om terug te keren, als de huizen weer worden opgeleverd. Wouter Vocke verhuisde onlangs van de Lambertusstraat naar een woning elders in Kralingen.

Verhuizing

Vocke woonde met veel plezier in de Lambertusstraat, vlakbij de lusthofstraat en was eigenlijk niet van plan om te verhuizen. Helaas werd hij min of meer gedwongen door de slechte staat van het huis. Met name de fundering liet te wensen over. Volgend jaar zou Vocke verplicht moeten verhuizen, maar hij vond al eerder een huis elders in Kralingen waar hij sinds een maand samen met zijn gezin woont. Ramen gingen niet meer dicht, deuren gingen niet meer goed open en gingen ook niet meer goed dicht. Er kwamen ook steeds meer scheuren in de muren. Vocke trok meerdere keren bij Woonstad aan de bel. “Op dat de funderingsherstel en de renovatie sowieso al op de planning stonden wilde Woonstad waarschijnlijk nog wachten. “Op zich wel logisch dat Woonstad dan nog even wacht, alleen vonden wij het voor de kinderen niet meer veilig genoeg”, zegt Vocke.

Funderingsherstel

De klachten hangen nauw samen met de slechte funderingen van de huizen. Funderingsherstel betekent dat huizen compleet opnieuw opgebouwd moeten worden. Er worden heipalen geslagen en er wordt een nieuwe geïsoleerde betonnen begane grondvloer geplaatst. De begane grondverdieping wordt vervolgens helemaal opnieuw opgebouwd. Voor mensen, die op de begane grond wonen, betekent net dat ze moeten verhuizen, eventueel naar een wisselwoning, en de woning compleet leeg achter moeten laten. 

Verzakken

Het doel van het funderingsherstel is ervoor zorgen dat woningen en bedrijfsruimtes weer stevig staan en niet meer verzakken. De woningen worden beter geïsoleerd waardoor ze minder warmte verliezen. Bewoners hebben geen last meer van vocht of tocht in de woningen. Ook zorgt het funderingsherstel en de renovatie ervoor dat er geen eventuele asbest meer in en aan de woning zal zijn. Uiteindelijk zullen de woningen na oplevering voor een betere uitstraling in de wijk zorgen.
Het feit dat je terug mag keren en een verhuisvergoeding krijgt vindt Vocke wel goed geregeld. “Je zit er alleen niet op te wachten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant