Rob Verhage van het buurkrachtteam tijdens de informatiebijeenkomst: 'Zo zie je maar wat zo’n actie losmaakt’. Foto: Annemarie van der Ploeg
Rob Verhage van het buurkrachtteam tijdens de informatiebijeenkomst: 'Zo zie je maar wat zo’n actie losmaakt’. Foto: Annemarie van der Ploeg

Bewoners Kruidenbuurt vergroenen voortuinen met Buurkracht

Algemeen 1.070 keer gelezen

Rotterdam - Bewoners uit de Kruidenbuurt in Ommoord, verenigd in het buurkrachtteam Kruidenbuurt, zijn druk bezig om hun buurt te ‘vergroenen’, ook omdat dat noodzakelijk is om bestand te zijn tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering.

Door Annemarie van der Ploeg

Op 25 september, burendag, zal de eerste actie starten met het ‘tegelwippen’, tegels vervangen door planten. Maar er zijn nog meer plannen voor het vergroenen.

“Een tijdje terug sprak ik met leden van het buurkrachtteam over vergroenen in zijn algemeenheid. Zij hadden het idee dat er wel wat meer zou kunnen gebeuren om de buurt wat groener, mooier, krachtiger en klimaatadaptiever te maken”, vertelt Floris Baggerman van Buurkracht, die het buurkrachtteam Kruidenbuurt bijstaat. “Dit laatste om de wateroverlast in de brandgangen, wanneer het hard regent, aan te pakken. Er werd gesproken over een ludieke actie om de bewoners wakker te schudden en er werd een enquête naar alle bewoners gestuurd om te vragen waar zij interesse voor hebben. Hierbij kwam het ‘tegelwippen’ naar voren. De buurt is immers behoorlijk versteend. Nieuwe bewoners denken dat het onderhoudsvriendelijk is om de tuin te betegelen maar na een aantal maanden zitten ze op hun knieën onkruid weg te krabben.”

Buurkrachtteam

Het buurkrachtteam, bestaande uit Aad, Joelle, Rob, Molgerd en Bernard besloot een eerste actie te gaan doen, maar wel te kijken hoe deze zo aantrekkelijk mogelijk zou kunnen zijn, ook voor mensen met een minder dikke portemonnee.
Rob Verhage van het buurkrachtteam: “Wij hebben subsidie aangevraagd bij de gebiedscommissie en bij het Oranjefonds en kregen die. Hierdoor kan iedereen voor een spotprijs meedoen aan onze actie. Voor slechts € 15,- de vierkante meter gaan de tegels eruit, worden ze opgehaald, wordt het zand afgevoerd, aarde aangevoerd en kan men kiezen uit 30 soorten verschillende planten. Per huishouden mag 3 m2 worden ingewisseld. Een enorme spotprijs dus, die te danken is aan de subsidie van de Gebiedscommissie en het Oranjefonds. De actie hebben wij op 7 september tijdens een bijeenkomst bij de bewoners geïntroduceerd.”

Meer plannen

Maar er zijn nog meer plannen voor vergroening. “We gaan nu eerst kijken hoe deze actie loopt en wat we erna gaan doen”, vervolgt Rob Verhage. “Je kunt inderdaad denken aan aanpak van de wateroverlast in de brandgangen door het opvangen van water of het vergroenen van de daken van de schuurtjes met sedum. Zo zorg je ook dat er heel veel wateroverlast wordt weggenomen. Dus er zijn heel veel ideeën!”

Reacties

Er is heel positief gereageerd op de actie. Het zijn vooral de oudere bewoners die dit toejuichen en ondersteunen. “Hopelijk ontstaan er in de wijk groepjes die hieraan gaan meewerken en met ons gaan samenwerken. Zo zie je wat onze actie losmaakt. Opeens beginnen de mensen zich te beseffen dat er een buurkrachtteam is waarbij zij zich kunnen aanmelden of waarbij zij iets kunnen melden, om zo de buurt mooier, aangenamer en gezelliger te maken”, besluit Verhage.
Intekenen voor de actie ‘tegelwippen’ kan via: https://kruidenbuurt.nl/vergroenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant