Foto: Eric Fecken/Gemeente R0tterdam
Foto: Eric Fecken/Gemeente R0tterdam

Dolblije kinderen verrast met een echte eigen fiets!

Algemeen 1.631 keer gelezen

Rotterdam - Vandaag, bij de start van de Nationale Schoolbrengweek, zijn 12 leerlingen uit groep 3 en 4 van de Oranjeschool in aan de Putselaan op de grens van Bloemhof en Afrikaanderwijk verrast met een eigen fiets. Deze fietsen zijn gedoneerd via de lokale inleveractie voor kinderfietsen van gemeente Rotterdam en ANWB. Met deze actie zijn meer dan 500 fietsen opgehaald, bedoeld voor kinderen voor wie een fiets niet vanzelfsprekend is. De komende weken worden er nog meer fietsen uitgedeeld.

In Rotterdam wonen tussen de 10.000 en 20.000 kinderen die zelf geen fiets hebben. Dit komt vaak door hun financiële thuissituatie. Een fiets hoort dan vaak niet tot de basisbehoeften. Met deze inleveractie helpt de gemeente Rotterdam, samen met de ANWB, deze kinderen aan een eigen fiets. Wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal is enthousiast over deze actie: “Het maakt me trots dat zoveel Rotterdammers een kinderfiets hebben gedoneerd die ze niet meer gebruiken. Hier maken we veel kinderen heel blij mee! Zij kunnen nu ook eindelijk met een eigen fiets naar school. Dat juichen wij alleen maar toe!”

Op de Oranjeschool zijn vorige week nieuwe verkeerslessen gestart, waaronder fietslessen. Ook voor de twaalf leerlingen uit groep 3 en 4 die nu een eigen fiets hebben gekregen. “Zij kunnen nu ook buiten schooltijd blijven oefenen”, vertelt directeur Ralph van Iperenburg. “Naast fietslessen krijgen zij ook lessen over het verkeer. Rotterdam is een drukke stad. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich veilig door het verkeer bewegen”.

Met de inleveractie zijn meer dan 500 fietsen opgehaald voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Alle ingeleverde fietsen worden nagekeken en waar nodig opgeknapt. Dat gebeurt onder andere bij de Fietsenbank, de Nieuwe Hoop, De Hoekmaat en Rotterdam Inclusief. 

In de komende weken worden zoveel mogelijk opgeknapte fietsen uitgedeeld. Zo is de gemeente Rotterdam onder andere nog in gesprek met een locatie in de Afrikaanderwijk, waar nog een wachtlijst is. En is er contact met een school in Rotterdam West. Op deze school kunnen leerlingen geen fietslessen of fietsexamens doen, omdat maar weinig kinderen een fiets hebben. 

Vandaag is het startsein voor de Nationale Schoolbrengweek. Ouders en leerlingen worden opgeroepen om zo veel mogelijk lopend of op de fiets naar school te komen. Zo wordt het verkeer rondom de school rustiger en overzichtelijk, waardoor kinderen veilig naar school kunnen komen. Leerlingen die via deze lokale actie een eigen fiets krijgen, kunnen daardoor ook op hun eigen fiets naar school komen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant