Martijn de Veer traint vrijwel dagelijks met het kernteam van de KNGU in de nieuwe turnhal in Rotterdam. (Foto: Emile Hilgers)
Martijn de Veer traint vrijwel dagelijks met het kernteam van de KNGU in de nieuwe turnhal in Rotterdam. (Foto: Emile Hilgers)

Martijn de Veer nu al enthousiast over nieuwe turnhal Topsportcentrum Rotterdam

Algemeen 2.225 keer gelezen

Rotterdam - Martijn de Veer is één van de turntalenten die sinds kort de voordelen ervaart van de nieuwe turnhal in Topsportcentrum Rotterdam. Sinds een jaar traint de nu 18-jarige Rotterdammer in het kernteam 2024 van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, met negen turners die zich samen voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs. Afgelopen weekend en ook komend weekend is er meteen al een serieuze battle in de nieuwe thuishal: interne kwalificatiewedstrijden voor het WK Turnen in Japan.

Door Emile Hilgers

“Ik hoop dat ik me kan plaatsen”, zegt Martijn enkele dagen voor het eerste selectieweekend. “Er kunnen er zes mee naar het WK en ik denk dat we met z’n tienen zijn. Het is best spannend, want ik heb een tijdje niet kunnen trainen door corona. Ik was er niet heel ziek van, maar moest wel een tijd rust nemen. De laatste weken ben ik weer hard aan het trainen. Kwalificatie voor Japan zou een bevestiging zijn dat de bondscoach vertrouwen in mij heeft voor de komende jaren.”

Meedoen aan het mondiale toernooi, dat voor 18 tot en met 24 oktober op de kalender staat, is niet het belangrijkste doel voor Martijn en het kernteam. “Het is nog maar de vraag of het WK doorgaat, met het toenemende aantal coronabesmettingen in Japan. Binnenkort horen we daar meer over. Nú al ligt de focus meer op het EK in augustus 2022. Dat is onze eerste kans op plaatsing voor de Spelen in Parijs.”

Twee jaar geleden beleefde Martijn al een hoogtepunt toen hij als enige Rotterdammer deelnam aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). “Dat ging best goed”, blikt hij terug. “Jammer genoeg heb ik de meerkampfinale niet gehaald door een fout en een lage score op sprong. Toch had ik al wel het gevoel dat ik bij de Europese top hoorde. Daarna zijn er geen wedstrijden meer geweest door de corona pandemie. Gelukkig kon ik me op testwedstrijden wel bewijzen voor het kernteam. En drie maanden geleden was er een World Challenge Cup in Kroatië, waar ik voor TeamNL in actie kwam op vloer en brug.”

Om met het team Parijs te halen, wil Martijn zich als allrounder verder ontwikkelen. “Ik wil stabieler worden op paard voltige en ringen. Op rek, vloer en sprong kan ik het hoogste scoren. Het leukste toestel vind ik rek, vooral het vliegen.”

De nieuwe turnhal biedt veel voordelen, schetst Martijn ten slotte. “Het scheelt mij veel reistijd nu vrijwel alle centrale trainingen hier plaatsvinden. Ik woon in Noord en van daaruit is het goed te doen met openbaar vervoer. Ik ben pas geslaagd voor mijn rijbewijs, dus kan ook met de auto. Voorheen waren de centrale trainingen in Den Bosch en Heerenveen. Bij mijn club, O&O, trainde ik in Zwijndrecht.”

“De nieuwe hal is ook heel innovatief, met veel ruimte tussen de toestellen. Die staan net als op grote toernooien op een podium, dat niet telkens opnieuw hoeft te worden opgebouwd. Dat geeft een wedstrijdgevoel, wat hier trainen ook voor beginnende turners heel bijzonder maakt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant