Aan het werk in Rotterdam. Foto: Gemeente Rotterdam
Aan het werk in Rotterdam. Foto: Gemeente Rotterdam

Tegenwoordig is elke dag wel ergens in Rotterdam een filmcrew aan het werk

Algemeen 508 keer gelezen

Rotterdam - Ja, als er een songfestival is, of een Tour de France wordt verreden, dan zitten ze er graag allemaal, de ‘landelijke’ talkshows. Om daarna snel terug te keren naar hun Hilversumse vesting of Amsterdamse gracht. Maar nu is er eentje die gewoon altíjd vanuit Rotterdam uitgezonden wordt: De Sociëteit.

Rotterdam komt steeds meer in beeld bij film-, televisie en mediaproducenten, of liever gezegd, zij maken steeds meer beelden van de stad in al haar gedaanten. Ook qua locaties staat Rotterdam op de kaart. Voorbeeld daarvan is de komst van een eerste Rotterdamse talkshow: De Sociëteit, opvolger van het NTR-praatprogramma De Nieuwe Maan en sinds vorige week te zien op tv. De nieuwe talkshow wordt live opgenomen in Hal 4 in De Esch.

In onze stad is de Rotterdam Film Media Office (RFMO) actief, zij zagen afgelopen jaren het aantal ‘draaiuren’ in de stad fors toenemen. Waren het jaren geleden nog enkele honderden draaidagen die jaarlijks in de stad werden gemaakt, nu zijn het er rond de duizend per jaar, op duizenden locaties. ‘Feitelijk wordt er iedere dag ergens in Rotterdam wel aan een film, videoclip of commercial gewerkt’, vertelt Carin Rotscheidt van de RFMO op rotterdam.nl.

Rotterdam timmert al langer aan de weg als film- en mediastad, maar het is niet altijd makkelijk om producties naar de Maasstad te krijgen. Veel producenten houden vast aan bekende locaties als Amsterdam en mediastad Hilversum. ‘Maar wie een internationaal werelds beeld wil laten zien, komt al snel in Rotterdam uit’, zegt Rotscheidt. Het is dan toch weer dat rauwe Rotterdamse randje, de architectuur, de Maas die door de stad stroomt en natuurlijk de haven die het aantrekkelijk maken om een film of commercial dat internationale beeld mee te geven.

Het grote succes kwam ongeveer drie jaar geleden met de serie Flikken Rotterdam. ‘We begonnen met één seizoen en uiteindelijk is de vijfde serie van tien afleveringen nu gemaakt.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant