De Rotterdamse Lena Évora met Kaapverdiaanse roots tijdens de voorbereidingen van de clip 'Liefde is' bij onder andere het Kralingse Bos. Foto: Fulvio Barros
De Rotterdamse Lena Évora met Kaapverdiaanse roots tijdens de voorbereidingen van de clip 'Liefde is' bij onder andere het Kralingse Bos. Foto: Fulvio Barros

Lena Évora betreedt wereld van Nederlandstalige levenslied

Algemeen 1.595 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse zangeres Lena Évora woont op Zuid (in Charlois) en heeft kortgeleden haar eerste Nederlandstalige nummer ‘Liefde is’ met bijbehorende clip uitgebracht. De videoclip is opgenomen in Rotterdam, op onder andere de locatie Kralingse Bos. “Het nummer is een ode aan mooie herinneringen. Een ode aan Rotterdam maar vooral een ode aan de liefde”, aldus een enthousiaste Lena.

Door Peter Zoetmulder

Zangeres en verhalenverteller Lena Évora  is geboren in Rotterdam maar heeft haar roots liggen op Kaapverdië. Lena laat zich graag inspireren door haar herkomst én haar geboorteland. Zij zingt zowel Kaapverdisch als Nederlandse (levens)liederen en combineert zo ‘the best of both worlds’. Met haar muziekkeuze weerspiegelt zij de diversiteit die de wereld rijk is. Lena wordt daarbij muzikaal ondersteund door onder anderen multi instrumentalist Toy Vieira.

Muzikale avontuur

Het muzikale avontuur van Lena begint in ‘95 als zij op 17-jarige leeftijd wordt uitgenodigd om een duet te zingen met de artiest Rui Last One. Het nummer ‘Djosa’ slaat aan bij het publiek en wordt een succes binnen de Kaapverdiaanse popmuziek. Tegenwoordig behoort het nummer tot één van de klassieke dansnummers.
Na de eerste studio opname wordt Lena gevraagd om te participeren in andere opnames als zowel lead- als achtergrondzangeres. Een lange tijd concentreert Lena zich op haar studie waardoor muziek op de achtergrond raakt. Tot 2011. In dat jaar wordt zij als een van de artiesten gevraagd om deel te nemen aan een eerbetoon voor een gerenommeerde Kaapverdische componist Betu Silva. De ‘muzikale’ stilte wordt dan doorbroken en Lena stort zich vanaf dat moment in de muziek.

Volta

In hetzelfde jaar wordt zij gevraagd om de lead zangeres te zijn van de band Volta. Volta betekent terugkomst en in deze periode maakt Lena haar definitieve herintrede in de muziekwereld. De band combineert Kaapverdiaanse traditionele muziek met verhalen uit de eilanden. Het hoogtepunt is een succesvolle optreden in theater Zuidplein te Rotterdam: promo theatershow Volta 2012.


Foto: Eric van Nieuwland

Solo

In datzelfde jaar besluit Lena solo te gaan en het duurt twee jaar voor zij in eigen beheer haar eerste single ‘Kamin d’Corda’ met bijbehorende videoclip uitbrengt. In de video zijn de familieleden van Lena vertegenwoordigd onder wie haar oma Joana Honorata Lima die in 2015 overleed. Het nummer wordt het jaar daarop genomineerd in de Cape Verdean Music Award in de categorie beste morna (= een traditionele muziekstroming uit Kaapverdië).

Foto: Nascphoto

Verhaal

Alle nummers die zijn uitgebracht hebben een verhaal, hun eigen verhaal. Zoals gezegd, Lena laat zich inspireren door haar roots en dat is te horen in haar muziek. Maar tevens speelt haar geboorteland Nederland steeds meer een rol in haar muziekkeuze. Haar concerten bestaan uit een mix van bestaande nummers en eigen composities. Zij neemt haar publiek mee naar een andere belevingswereld en vertelt de achtergrondverhalen van haar muziek. Met haar eerste Nederlandstalig nummer ‘Liefde is’ betreedt Lena nu ook de wereld van het Nederlandse (levens)lied.
Bekijk de laatste videoclip ‘Liefde is’ op: https://youtu.be/5nlyGY9Ncqk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant