Prinses Beatrix krijgt van Wubbo Tempel (voorzitter stichting Laurenskerk) nadere informatie over en toelichting op het raam 'Vrede & Verzoening' dat in de Rotterdamse Laurenskerk officieel door de prinses werd onthuld. Foto: Aart Sliedrecht
Prinses Beatrix krijgt van Wubbo Tempel (voorzitter stichting Laurenskerk) nadere informatie over en toelichting op het raam 'Vrede & Verzoening' dat in de Rotterdamse Laurenskerk officieel door de prinses werd onthuld. Foto: Aart Sliedrecht

Prinses Beatrix onthult uniek raam ‘Vrede & Verzoening’ in Laurenskerk

Algemeen 949 keer gelezen

Rotterdam - In bijzijn van onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb en honderden genodigden heeft Prinses Beatrix vandaag een uniek gebrandschilderd raam in de Laurenskerk officieel onthuld.

Het raam verbeeldt de bombardementen op drie steden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werden getroffen: Rotterdam (1940), het Engelse Coventry (1940) en het Duitse Dresden (1945).

Het herdenkingsraam dat door de Amsterdamse kunstenaar Janneke Viegers ‘Vrede & Verzoening’ is genoemd, is maar liefst 3,5 bij 9 meter groot en heeft een plek in een van de zuidelijke kapellen van de kerk. Het ontwerp van Viegers is 1:1 uitgewerkt en was feitelijk een schilderij. Om dit om te zetten in een gebrandschilderd raam diende een nieuwe techniek ontwikkeld te worden, waarbij binnen een paneel meerdere kleurschakeringen aangebracht kunnen worden.
In het raam is een heldere oranjerode gloed te ontdekken, dit symboliseert de brand. De lichtere delen in het glas duiden op de latere vrede. Daarnaast zijn ook duidelijk elementen van de steden Rotterdam, Coventry en Dresden terug te vinden. De speciaal ontwikkelde glastechniek die is uitgevoerd door Stef Hagemeier en JanHein van Stiphout en is uniek in zijn soort.

Lees verder onder foto:

Het raam verbeeldt de bombardementen op drie steden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werden getroffen. Foto: Aart Sliedrecht

Het was in eerste instantie de bedoeling dat het raam op 14 mei 2020 zou worden onthuld. Op deze datum werd in 1940 het Rotterdamse centrum door Duitse bommenwerper grotendeels verwoest. Vanwege de coronamaatregelen was het echter niet mogelijk om de officiële onthulling te organiseren, ook op 14 mei 2021 niet.
Frank Migchielsen, directeur van de Laurenskerk, is blij dat Prinses Beatrix de officiële onthulling heeft voltrokken. “Net zoals de hele binnenstad heeft de Laurenskerk grote schade ondervonden van het bombardement op die beruchte meidag in 1940. Van de kerk bleven alleen de muren en de toren overeind. Het raam is een nieuwe en unieke toevoeging voor onze kerk in het centrum van Rotterdam. We hopen dan ook dat we hierdoor veel Rotterdammers en toeristen mogen verwelkomen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant