Foto's: Set Vexy
Foto's: Set Vexy

Koning onthult bij jarig Ahoy spectaculaire draaischijf waar iedereen muziek en licht uit kan laten komen

Algemeen 587 keer gelezen

Rotterdam - Omdat Ahoy jarig is (50!), heeft Rotterdam er vandaag een heel bijzonder kunstwerk bijgekregen! Op het voorplein staat een draaischijf en als je daar laat draaien, komt er licht en muziek uit. Koning Willem-Alexander heeft deze Turntable vandaag onthuld.

De koning ontving ook het eerste exemplaar van het boek ‘Rotterdam Ahoy 50 - Mijn verhaal’. Het is een boek waarin het 50-jarige icoon op Zuid terugblikt op zijn roerige leven aan de hand van gesprekken met mensen die een prominente rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Ahoy. Van Lee Towers, Richard Krajicek en André Hazes tot Joop Zijlaard en Fernand Banning, maar natuurlijk ook met (oud) medewerkers, van directie tot kassadames.

Foto: Set Vexy

Jolanda Jansen, algemeen directeur Rotterdam Ahoy: “Wij zijn zeer verheugd met het bezoek van de koning ter ere van ons jubileum. Na vijf decennia aan bijzondere momenten en een woelige periode, slaan wij een mijlpaal voor de komende 50 jaar. Een toekomst in een groter en veelzijdiger jasje, met ons gloednieuwe RACC en RTM Stage. En dat ook nog eens heel mooi samengevat in een prachtig boek geschreven door Armand Landman.”        

Landman: “Rotterdam Ahoy is een icoon. Welke Nederlander heeft er nou geen herinneringen liggen? Wie ging er nou niet naar Jeugdland, Holiday on Ice, het Kerstcircus, legendarische boks-, tennis- of wielerwedstrijden, concerten of een (vak)beurs? Zelf zag ik er mijn helden van de Red Hot Chili Peppers voor het eerst. Het was een eer om samen met iedereen die Ahoy gemaakt heeft tot wat het nu is herinneringen en anekdotes op te halen. En om al die prachtige, spannende en ontroerende verhalen op te mogen tekenen uit naam van de 50-jarige zelf. Ik hoop dat het bij vele lezers eigen herinneringen losmaakt. En dat het in Ahoy weer snel helemaal los gaat.”         

En dan is er natuurlijk nog Turntablel, een geschenk aan Rotterdam. Iedereen kan er mee ‘spelen’. Het kunstwerk is ontworpen en geproduceerd door Arttenders x Jonas Vorwerk. Wanneer je de Turntable laat draaien, komt er muziek uit en kun je het zien oplichten (vooral in het donker uiteraard).

Jansen: “Als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid zie je Zuidplein en omgeving in rap tempo transformeren. Ook ons voorplein krijgt straks een andere, intiemere sfeer met de komst van een hotel en bioscoop. Voor nu maken we alvast een welgemeende geste naar bezoekers en omwonenden met dit kunstwerk. Iedereen is welkom bij ons.”        


         

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant