Gedeputeerde Willy de Zoete (Cultuur & Erfgoed, provincie Zuid-Holland), provinciaal ambassadeur Anneklaar Wijnants (Natuurmonumenten) en wethouder Said Kasmi (Cultuur & Monumenten, gemeente Rotterdam) bij het openingsmoment van het monumentaal park De Tempel. (foto: Marten van Dijl)
Gedeputeerde Willy de Zoete (Cultuur & Erfgoed, provincie Zuid-Holland), provinciaal ambassadeur Anneklaar Wijnants (Natuurmonumenten) en wethouder Said Kasmi (Cultuur & Monumenten, gemeente Rotterdam) bij het openingsmoment van het monumentaal park De Tempel. (foto: Marten van Dijl)

Verborgen stukje natuur De Tempel prachtig opgeknapt

Algemeen 1.497 keer gelezen

Rotterdam - De noordelijke strook tuinen van De Tempel heeft een opknapbeurt gekregen: de vroeg-landschappelijke slingerende waterloop uit 1830 is weer fraai zichtbaar, de paden zijn hersteld en op diverse plaatsen zijn tuinbanken geplaatst. Ook de nieuwe recreatieve hoofdstructuur van het park is nu gereed. In een weiland naast buitenplaats Nieuw Rhodenrijs is een publieksentree met parkeerplaats gerealiseerd. Vanaf deze entree is een compleet wandelnetwerk over beide buitenplaatsen aangelegd. Ook langere onverharde wandelingen door de weilanden tussen Rotterdam en Delft zijn van dit weekend mogelijk, met De Tempel als startpunt. Voor de waterrecreant is aan de Schie bij de ingang van De Tempel een aanlegsteiger gerealiseerd.

Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten hebben de afgelopen twee jaar gezamenlijk gewerkt aan herstel en recreatieve herontwikkeling van het park De Tempel/Nieuw Rhodenrijs in Overschie. Het park, met de status van groen Rijksmonument, opent vanaf 11 september de poorten voor publiek. Vanmiddag werd de heropening vast gevierd in bijzijn van gedeputeerde Willy de Zoete (Cultuur & Erfgoed, provincie Zuid-Holland), wethouder Said Kasmi (Cultuur & Monumenten, gemeente Rotterdam) en provinciaal ambassadeur Anneklaar Wijnants (Natuurmonumenten).

Voor het beheer van de tuinen van de buitenplaatsen De Tempel en Nieuw Rhodenrijs hebben gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten: de tuinen worden door de gemeente in erfpacht overgedragen aan Natuurmonumenten. Tijdens Open Monumenten Dag op zaterdag 11 en zondag 12 september aanstaande staan boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten klaar om het publiek te ontvangen op de opgeknapte en beter toegankelijke buitenplaats. Het mobiele informatiepunt dat de vrijwilligers hiertoe tot hun beschikking hebben, kon worden gerealiseerd dankzij door bijdragen van Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Trekvaart Schie) en het Prins Bernhard Cultuur Fonds Zuid-Holland. Met de fiets is De Tempel voor het Rotterdamse publiek snel en eenvoudig bereikbaar via het fietspad langs de Schie, dat vanuit de binnenstad naar Delft voert. Tijdens Open Monumenten Dag is De Tempel opgenomen in de fietstour langs de Schie van UrbanGuides.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant