Rahma Hulsman van de Islamitische Voedselbank, die is opgenomen in de Wijkcollectie. (Foto: Wijkcollectie)
Rahma Hulsman van de Islamitische Voedselbank, die is opgenomen in de Wijkcollectie. (Foto: Wijkcollectie)

Wijkerfgoed: verhalen om te bewaren

Algemeen 427 keer gelezen

Rotterdam - Sinds een klein jaartje vestigt Stichting Wijkcollectie de aandacht op het erfgoed van de toekomst: verhalen van nu over mensen en hun omgeving om door te geven aan volgende generaties. De stichting inspireert en verbindt mensen hiermee en zorgt zo voor veerkrachtige wijken.

door de redactie

Stichting Wijkcollectie voert twee programma’s uit: Wijkcollectie en Echt Rotterdams Erfgoed.

Met het programma Wijkcollectie werkt de stichting samen met wijkbewoners om zo een collectie van belangrijke wijkverhalen te maken: het wijkerfgoed. In de Wijkcollectie wordt vastgelegd hoe mensen samenleven, met veranderingen omgaan en hoe ze het dagelijks leven regelen en betekenis geven. Momenteel zijn er wijkcollecties van: de dynamische wijk Bospolder-Tussendijken, de nog vrijwel onbewoonde wijk Merwe-Vierhavens en Hillesluis, waar de bevolking relatief jong is.
Wat er in een Wijkcollectie is opgenomen? Denk aan Onwijze Moeders, dat zicht richt op kennisdeling onder moeders van schoolgaande kinderen. Of aan de Islamitische Voedselbank, met halal voedselpakketten.
Eens in de zoveel tijd vertellen wijkbewoners hun verhaal tijdens VerhalenCafés, VerhalenTafels en VerhalenWandelingen. Maar tot die tijd kun je alvast kennismaken met de mensen in de collectie via wijkcollectie.nl.

Met het programma Echt Rotterdams Erfgoed (i.s.m. Museum Rotterdam) vertellen Rotterdammers het actuele verhaal van de stad. Van Rotterdam Noord tot ver in Zuid; overal kom je personen en instanties tegen die op hun manier een belangrijke bijdrage leveren aan de stad. Echt Rotterdams Erfgoed laat zien hoe zeer cultuur bijdraagt aan het vormen van de stad. In deze collectie staan bijvoorbeeld de Sambalman, Krachtvrouwen Oude Westen en het Zomercarnaval.

De eerstvolgende VerhalenWandeling, mét muziek, is op 12 oktober in Hillesluis. Aanmelden kan via wijkcollectie.nl of info@wijkcollectie..nl.

Huis van de Toekomst stelde voor zich tijdens een VerhalenWandeling van de Wijkcollectie. (Foto:Wijkcollectie)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant