Exacte replica's sieren gevels gerenoveerde panden. Foto: pr
Exacte replica's sieren gevels gerenoveerde panden. Foto: pr

Houtsnijwerken Hildo Krop terug in Vreewijk

Algemeen 985 keer gelezen

Rotterdam - Op vrijdag 3 september onthulde wooncorporatie Havensteder samen met bewoners van Tuindorp Vreewijk replica’s van originele houtsnijwerken van de beroemde beeldhouwer Hildo Krop.

De ornamenten sieren de gevels van twaalf huizen aan de Dreef en zijn daarmee terug op hun oorspronkelijke plek. De terugkeer van de karakteristieke werkjes past bij de doelstelling van het Verbeterprogramma Vreewijk om het authentieke karakter van de wijk en de woningen terug te laten keren en te behouden. De oorspronkelijke ornamenten zijn ontworpen, met de hand gesneden en beschilderd door de indertijd prominente Hildo Krop (1884 - 1970). Krop werkte veel samen met de ontwerpers van Tuindorp Vreewijk, Berlage en Grandpré Molière. 

Bij een renovatie rond 1980 waren de beeldjes al verwijderd. De meesten waren spoorloos verdwenen. Er waren nog drie originele beeldjes. Tijdens het speurwerk van de overleden Vreewijker Netty van de Ende kwamen twee beeldjes boven water. Netty nam het initiatief om de beeldjes na te laten maken. Havensteder ondersteunde dit. De werkplaats van voormalige scheepswerf De Delft sneed de beeldjes vakkundig, onder leiding van Wouter Schalk. Daarna schilderde Jojanneke Post de beeldjes, daarbij geadviseerd door de kleuronderzoekers Lisette Kappers en Aleth Lorne.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant