Eva Aarts maakt straattegels waar water doorheen kan, zodat we straks verlost zijn van plassen en overstromingen en alles wat uit de lucht valt gewoon richting grondwater stroomt. Foto's: Caro Linares
Eva Aarts maakt straattegels waar water doorheen kan, zodat we straks verlost zijn van plassen en overstromingen en alles wat uit de lucht valt gewoon richting grondwater stroomt. Foto's: Caro Linares
BlueCity

Daar, in die blauwe stad aan de Maas, ontstaat onze toekomst

Algemeen 960 keer gelezen

Rotterdam - Bijna veertig ondernemers werken in BlueCity aan het Rotterdam van morgen en overmorgen. We namen een kijkje en lieten ons bijpraten over tegels die water doorlaten, muurtjes van zeewier en bier van regenwater. In de blauwe stad aan de Maas, waar onze toekomst ontstaat.

Door Emile van de Velde

De mensen in BlueCity willen graag laten zien wat er gebeurt in het gebouw dat de meeste Rotterdammers nog steeds Tropicana noemen.

De blauwe stad gaat steeds meer open. Aloha, met het fijne eten en het heerlijke terras in de rivier, kennen we natuurlijk al. Er zijn ook plannen om de gevel aan de Maasboulevard open te maken, zodat alle Rotterdammers binnen kunnen lopen. Tijdens ons bezoek komen we herhaaldelijk schoolklassen tegen. Met grote ogen en open monden luisteren ze naar futuristische verhalen. Er zijn ook leslokalen in het gebouw. En kantoorruimtes, ingericht als flexplek of structureel te huur. Het mooiste is eigenlijk als ondernemers zó succesvol worden dat ze uit het pand groeien. Den aan het populaire Rotterzwam, die voltreffer heeft inmiddels een grote loods in het Merwe-Vierhavengebied nodig voor alle paddenstoelen die op koffiedik groeien.  

Circulair

Overal vind je plekken waar mensen even kunnen brainstormen, een bakkie met elkaar kunnen doen, waar ze hun laatste afvalstoffen weer aan een ander kunnen slijten. Zodat uiteindelijk álles hergebruikt wordt. Want circulair is het toverwoord hier, een wereld zonder afval het doel. Slimme koppen en visionaire geesten kunnen een abonnement nemen en in de laboratoria gebruik maken van dure apparatuur om hun producten te ontwikkelen. Als dat een succes wordt, kunnen ze elders in het gebouw met de productie beginnen. En daarna... gaat hopelijk de industrie er op grote schaal mee aan de slag en gaan we de circulaire producten allemaal gebruiken.

Lees verder onder de foto.

“In eerste instantie wil ik gewoon lekker bier maken natuurlijk”, vertelt Leon van den Burg van Vet & Lazy. De brouwerij produceert inmiddels zeven soorten speciaalbier, in heel Nederland te koop in kroegen en supermarkten. “Maar het gaat er ook om dat alles wat we gebruiken circulair is. Dus we vangen regenwater op en filteren dat totdat we er bier van kunnen maken. Het graan dat we gebruiken, wordt óók gebruikt voor brood. En iemand anders onderzoekt nu in BlueCity wat we kunnen doen met het sap dat overblijft van ons mango-bier.”

Straatstenen

Even verderop maakt Eva Aarts straatstenen voor een parkeerplaats waar regenwater voortaan door het wegdek heen tóch de grond in kan. “We gaan in de toekomst steeds meer te maken krijgen met wateroverlast. De riolen raken overvol, het water blijft liggen, kelders overstromen. Hier probeer ik tegels te ontwikkelen waar het water doorheen, of langs, kan. Zodat het gewoon in het grondwater terechtkomt. We maken de tegels van bagger dat we aan de oevers van de rivier weghalen. Dat is er genoeg.”

Er is ook genoeg zeewier, zo horen we van Marjanne Cuypers van BlueBlocks. “Zeewier groeit heel graag en snel! We leggen speciale velden aan in de Noordzee, zeewierboerderijen. En je kunt er van alles van maken. Van bekers tot kastjes, wandtegels, wat je maar wilt! Zeewier kan hout vervangen, je kunt er niet-dragende muurtjes van maken. De bedoeling is om flink op te gaan schalen, zodat er straks een eigen schap in de bouwmarkt is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant