Judy en Mirjam bij het informatiepunt (ook dit jaar) bij Schielandshuis. Foto: pr
Judy en Mirjam bij het informatiepunt (ook dit jaar) bij Schielandshuis. Foto: pr

Nieuwe routes Open Monumentendag

Algemeen 402 keer gelezen

Rotterdam - Monumenten lenen zich goed voor het vertellen en doorgeven van verhalen over de geschiedenis, de stad en haar inwoners. 

Die kans én het grote Rotterdamse onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van de stad greep het team van Open Monumentendag Rotterdam aan om de sporen van het koloniale en slavernijverleden in de stad zichtbaar te maken.

Rotterdam staat bekend als een stad van vernieuwing, waardoor veel Rotterdammers hun eigen stad niet associëren met monumenten. Daar brengt het team achter Open Monumentendag Rotterdam graag verandering in.
Door op een eigen manier invulling te geven aan het landelijke thema, willen Anouk Estourgie en Priscilla de Putter tijdens het jaarlijkse evenement steeds het verleden verbinden aan het heden. Dit jaar staat daarbij het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam centraal. Het landelijke thema van 2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’.
Estourgie: “Wij vertalen dat naar plekken die samenhangen met het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Maar liefst één op de acht Rotterdammers heeft een directe link met het koloniale en slavernijverleden, maar veel Rotterdammers weten dat niet. In opdracht van de gemeente Rotterdam is er daarom uitgebreid onderzoek naar dit verleden gedaan. Daaruit blijkt dat er - ondanks het bombardement op de stad - wel degelijk nog sporen van dit verleden aanwezig zijn. Een aantal van die sporen hebben wij opgenomen in de nieuwe route ‘Kolonialisme en Slavernij’.”
De vier wandel- en fietsroutes die vorig jaar - mede vanwege corona - werden ontwikkeld, bleken een gouden greep en kregen daarom een vervolg, met drie nieuwe routes.
Daarnaast openen meer dan vijftig monumenten door de hele stad de deuren en zijn er diverse activiteiten te reserveren. Naast immer populaire panden als Huis Sonneveld, Van Nellefabriek, het Stadhuis Rotterdam en het Justus van Effenblok, kunnen ook nieuwkomers als Villa van Waning, het Batavierhuis, het Veerhuis en Fenixloods II op veel aandacht rekenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant