Afbeelding
Column

‘Daar loop je dan, naast je schoenen, op een roze wolk’

Algemeen 1.738 keer gelezen

Rotterdam - Column van Emile van de Velde over de eerste dagen van de nieuwe Havenloods.

‘Vorig weekend verscheen de eerste editie van een totaal vernieuwde Havenloods. Na de jaren bij DPG Media kwamen de krant en ik en mijn collega’s terecht in de vrolijke wereld van Telstar Mediagroep, waar de mensen voortvarend tekeergingen en wilde ideeën ineens met een simpel ‘ja’ vijf minuten later al werkelijkheid waren.

Het enthousiasme zorgde voor flink wat adrenaline en we renden wekenlang door Rotterdam om alle nieuwe plannen wereldkundig te maken. Onze woorden buitelden soms over elkaar heen, zoekend naar voorrang.

Woensdag 1 september waren we klaar en ging de eerste nieuwe krant naar de drukker.

Vanaf vrijdag begon de telefoon te koken. De mail overbelast te raken, de socials verstopt. Rotterdam wilde er ook wat van zeggen natuurlijk, van die nieuwe Havenloods, immers de krant waar mensen sinds 1951 generaties lang vertrouwd mee waren. Soms vergeet je bij het plannenmaken op kantoor bijna dat het niet jóúw krant is, maar die van de lezers. Rotterdamse lezers, heel veel, met een mening.

Maar zóveel reacties? Wauw.

De telefoon heeft die dagen nauwelijks in mijn zak gezeten. Terwijl ik op een roze wolk door het weekend wandelde, soms struikelend wanneer een lieve app me naast mijn schoenen liet lopen, probeerde ik ook mijn collega’s hun deel van de zonnestralen mee te geven. Ondertussen antwoorden bedenkend op vragen waar ik van tevoren geen rekening mee gehouden had. Over de bezorging bijvoorbeeld, waar de redactie totaal geen verstand heeft. Het doet pijn als er bij sommige van die 250.000 kranten iets fout gaat. We verwijzen dan naar dehavenloods.nl (waar je je ook kunt melden als je graag bezorger wilt worden) of naar het mailadres bezorging@rotterdammediacentrum.nl. En even later moest ik vaak weer lachen als iemand een bericht stuurde dat ie na jaren geen krant nu opeens wél zo’n mooie Havenloods in de bus had. 

Grappig ook waren de mensen (ik zweer dat ik ze niet persoonlijk ken, al die Rotterdammers die bellen) die hun complimenten over de mooie lay out en fijne verhalen afsloten met een ‘maar meneer, wat ik nou mis hè, er staat geen datum meer op de voorpagina!` Die mensen vertelde ik dat De Havenloods nu een weekendkrant is en niet meer op één dag verschijnt. Soms vertelde ik nog een beetje jolig (het was immers een zonovergoten terrasweekend) wat de datum wel was. 

Uiteindelijk waren het mensen uit mijn inner circle die me weer met beide voeten op aarde en in mijn schoenen zetten. ‘Allemaal leuk en aardig Emile, maar je naam staat verkeerd geschreven in het colofon hè...’

Emile van de Velde is hoofdredacteur van De Havenloods.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant