De Breytenbachboom aan de Westersingel is een van de twaalf genomineerde bomen in de Boom van het Jaar 2021 verkiezing. Foto: Fred Marree
De Breytenbachboom aan de Westersingel is een van de twaalf genomineerde bomen in de Boom van het Jaar 2021 verkiezing. Foto: Fred Marree

Breytenbachboom kan Boom van het Jaar worden, allemaal even stemmen!

Algemeen 1.401 keer gelezen

Rotterdam - Zo zien we het graag! Onze favoriete Rotterdamse boom, de Breytenbachboom in het centrum van Rotterdam, is kandidaat om Boom van het Jaar van Nederland te worden. 

De markante plataan op een schiereilandje aan de Westersingel, heeft sinds de tweede helft van de negentiende eeuw veel doorstaan, waaronder de Tweede Wereldoorlog.
Het bombardement van 1940 heeft veel bomen verwoest. Daarnaast zijn tijdens de oorlog door de brandstofschaarste ook veel bomen gekapt om huizen te verwarmen en om te koken. Maar deze boom, pal op de brandgrens van het verwoestende bombardement, staat er nog steeds.

De Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach doopte de boom op 22 juni 1986, tijdens het Poetry International Festival, tot ‘monument voor vrije gedachten’. Daarom noemen Rotterdammers het de Breytenbachboom. In 2014 werd er een plaquette onthuld en werd de boom omgedoopt tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’.

Maar de Breytenbachboom is niet als enige genomineerd voor Boom van het Jaar 2021. In heel Nederland kan gestemd worden op twaalf bomen. De wedstrijd draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met bijzondere waarde voor een dorp of stad. Tot en met 18 oktober mag iedereen stemmen via deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt Boom van het Jaar 2021 en is de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2022.

De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De Moeierboom in Etten-Leur was de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2021. Deze markante monumentale linde is geëindigd als 6e met ruim 34.000 stemmen. De winnaar in Europa is De Millennium Steeneik van Lecina, Spanje geworden met ruim 104.000 stemmen.

Uit 125 enthousiaste, emotionele, historische verhalen heeft een vakjury per provincie een boom genomineerd. Vanaf 1 september tot 18 oktober (12.00 uur) kan gestemd worden. Er is op dit moment nog wel iets vreemds aan de hand.... Onze boom heeft pas dik zeventig stemmen! Er staan nog wat bomen in de weg voor een verdiende eretitel voor de Breytenbachboom. Vreemde, gekke sprietjes uit plaatsen als Zeewolde, Jubbega, Maasniel en Den Dungen zitten een triomftocht langs Mauritsweg en Westersingel op dit moment nog dwars. 

Wel even stemmen dus Rotterdam! Stemmen kan via deboomvanhetjaar.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant