Wielrenner Maikel Zijlaard, hier met de Europese trui en de gouden medaille, begon goed aan het baanseizoen. (Foto: Emile Hilgers)
Wielrenner Maikel Zijlaard, hier met de Europese trui en de gouden medaille, begon goed aan het baanseizoen. (Foto: Emile Hilgers)

Er is een nieuwe Zijlaard, Maikel Zijlaard!

Algemeen 1.140 keer gelezen

Rotterdam - Wielrenner Maikel Zijlaard is sinds enkele weken Europese kampioen afvalkoers bij de beloften. Hij won al eens zilver achter de derny op het EK voor junioren. Het goud en een trui die hij in Apeldoorn veroverde, zijn méér dan de bevestiging dat hij bij de internationale top behoort. Ze geven de 22-jarige Rotterdammer vleugels op weg naar het baanseizoen en de Wooning Zesdaagse die voor begin december op de kalender staat in Ahoy.

Door Emile Hilgers

Heel gaaf, zo beschrijft Maikel de kampioensrace waarvan vrienden en familie getuigen konden zijn. “Ook mijn ploeggenoten van SEG Racing Academy vinden het super mooi dat ik op de baan goed presteer. Hiermee laat ik zien dat weg- en baanwielrennen goed te combineren zijn. Ik hoop dat er komend najaar ruimte is voor meerdere mooie baanwedstrijden.”

Al enige tijd geleden werd bekend dat Maikel samen met Roy Pieters een koppel zal vormen in Ahoy. Eerder reed hij er met Vincent Hoppezak voor de Talents Cup en als elite-renner met Nick Stöpler en Ramon Sinkeldam. “Ik heb heel veel zin in de komende zesdaagse. Ik hoop dat het evenement door kan gaan, mét publiek. Rijden in Ahoy is altijd mooi en als ze érgens een sfeertje kunnen creëren, is het dáár wel.”

Maikel beschrijft zijn nieuwe teamgenoot als een brommer. “Hij blijft rijden, alsof er een motor in zit. Hoe hij mij ziet? Misschien wel als een vurig ventje. Roy is een goede gast met veel ervaring. Hij weet wat hij moet doen in een wedstrijd en ik denk dat ik veel van hem kan leren. Hopelijk kunnen we samen nog een paar keer trainen of een wedstrijd rijden, zodat we in Ahoy op elkaar zijn ingespeeld.”

Over zijn ambities voor zijn verdere carrière als profwielrenner is Maikel bescheiden. “Natuurlijk zou meedoen aan de Olympische Spelen super gaaf zijn”, zegt hij desgevraagd. “Het maakt niet uit of het op de weg of op de baan is. Een grote koers als de Vuelta of de Tour de France zou ook geweldig zijn. Het is best moeilijk om geselecteerd te worden, ik zal moeten bewijzen dat ik het waard ben. Maar elk jaar groei ik een beetje. Ik heb het gevoel dat er een stijgende lijn in zit en de Europese titel was een mooie opsteker.”

In welke vorm de Wooning Zesdaagse in december doorgaat, hangt af van de maatregelen die dan van kracht zijn. “We zijn met het team een ‘normale’ zesdaagse aan het voorbereiden”, meldt wedstrijdleider Michael Zijlaard, de oom van Maikel. “Zonder anderhalve meter afstand, met de vertrouwde zesdaagsesfeer op de tribunes en het middenterrein.”

Door het succes van de Oranje-renners in Tokyo zit het baanwielrennen in de lift. Maar of alle Olympische helden in Ahoy rijden, is nog onzeker. Michael: “In onze week is er ook een finaledag van de Champions League, dus sommigen moeten keuzes maken. Maar we zijn in gesprek en deze jongens willen heel graag bij ons rijden.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant