Bas Kurvers is op zolder geweest en heeft zijn oude krantenknipsels gevonden om aan zijn collega's op het stadhuis te laten zien.
Bas Kurvers is op zolder geweest en heeft zijn oude krantenknipsels gevonden om aan zijn collega's op het stadhuis te laten zien.
Bas Kurvers

Van verslaggever tot wethouder: ‘Op Zuid leerde ik luisteren naar mensen’

Algemeen 1.440 keer gelezen

Rotterdam - Na een redelijk beschermde jeugd in IJsselmonde leerde wethouder Bas Kurvers (nu 41) de ‘grote wereld’ kennen op de Hugo de Groot in Charlois. De spannende wereld op die school beviel ‘m wel. Hij reageerde op een oproep in De Havenloods en mocht aan de slag als correspondent voor Zuid.

Door Emile van de Velde

“Ik denk dat ik 17 of 18 was. Het laatste jaar van de middelbare school en het eerste jaar van mijn studie Maatschappijgeschiedenis was ik verslaggever voor dé kwaliteitskrant van Rotterdam. Nog steeds mijn favoriete krant natuurlijk. Op zolder heb ik een plakboek met mijn krantenstukjes, toen mijn opa overleed, kwam ik erachter dat hij alles had uitgeknipt en ingeplakt. Elke week werd ik door de redactie ergens heen gestuurd. Zo heb ik Rotterdam leren kennen en naar mensen leren luisteren. De ene keer moest ik naar volkstuinders in IJsselmonde, de week erna met de bus naar Hoogvliet voor muzikanten in een anti-kraakpand. En ik heb een keer Jos Brink geïnterviewd op de Zuiderbegraafplaats, een beroemde man toen.”

Sinds hij wethouder (van bouwen en wonen, red.) is, woont Kurvers weer op Zuid. Hij is daar op doordeweekse dagen, in het weekend is hij bij zijn gezin in Sliedrecht. “Daar komt mijn vrouw vandaan, we hebben ook nog op Zuid gewoond, in Zuidwijk. Maar toen de kinderen kwamen, zochten we iets groters. Toen ik wethouder werd, ben ik weer iets binnen de gemeentegrenzen gaan zoeken. Ik heb een cirkel rond mijn geboortehuis aan de Noorder Kerkedijk getrokken en gelukkig was er in de buurt van Keizerswaard iets te vinden.”

“Ik ben hier behoorlijk beschermd opgegroeid. Ik ging naar een klein schooltje in Zomerland. Daar speelden we uren buiten. Bij de Van Brienenoordbrug. Gingen we de hele dag heen en weer met de gratis pont toen de brug afgesloten was. Later ging ik naar de middelbare school, de Hugo de Groot, in Charlois. Dat was wel andere koek. Een grote school met allerlei soorten kinderen. daar gebeurde van alles. Ik heb nooit echt in een bubbel geleefd wat dat betreft, jarenlang gevoetbald bij CVV. En via De Havenloods kwam ik dus ook met allerlei soorten mensen in contact. Ik leerde als verslaggevers met iedereen gesprekken te voeren, en naar iedereen te luisteren. Dat komt me nu nog steeds van pas.”

“Pas liep ik in het winkelcentrum en kwam ik meneer Van Rietschoten tegen, de oude boekhandelaar. Tegenwoordig staat zijn zoon in de winkel. Ik heb er eens een stukje over geschreven en hij kende me nog als verslaggever van De Havenloods! Mijn dochters zijn hier natuurlijk ook vaak, mijn ouders wonen nog op dezelfde plek als vroeger.  Het voelt bijzonder om met de kinderen de routes te lopen die ik vroeger ook liep toen ík klein was. Alsof er een cirkel rond is.”

Wil je ook leuke verhalen over Zuid schrijven. Mail emile@rotterdammediacentrum.nl!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant