Menno (met hoedje) en Kees met de kinderen van Menno in de gloednieuwe ruimte van OTB Movement.
Menno (met hoedje) en Kees met de kinderen van Menno in de gloednieuwe ruimte van OTB Movement.

Alles draait om beweging bij Kees de Haan en Menno van Gorp van OTB Movement

Algemeen 1.496 keer gelezen

Rotterdam - Een plek in de wijk wilden ze, Kees de Haan en Menno van Gorp, voor hun hang out OTB Movement. Zodat iedereen er binnen kan lopen. Om te sporten, te dansen, te klimmen. Om energie kwijt te kunnen. Terwijl Menno op z’n gemak toewerkt naar Olympisch goud in Parijs. Allemaal aan de Groene Hilledijk 237a.

Door Emile van de Velde

Nee, tafels en stoelen hebben ze niet, zegt Kees een beetje verbaasd. “We zitten hier eigenlijk altijd op de grond, kunnen we er meteen wat oefeningen bij doen.” Tijdens het interview zit Kees zelden stil. Hij laat tijdens het praten even zien hoe je de snakecrawl doet. Of slingert boulderend aan het plafond. Breakdancekampioen Menno zit er iets rustiger bij. Af en toe geeft hij zijn twee kinderen wat lekkers, terwijl vriendin Sara even verderop radslagen maakt.

Alles draait bij OTB Movement om beweging, om het zo goed mogelijk beheersen van je lichaam. Kees is meer dan zomaar een trainer, bij hem draait hem om alle facetten van het lichaam. “Ik begeleid Menno naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Voor Rotterdam Topsport. Maar we wilden graag een eigen plek in plaats van in het Topsportcentrum. Dus nu zitten we hier.”

OTB Movement is een mooi voorbeeld van het nieuwe soort ondernemers dat Alliantie Hand in Hand zoekt op Boulevard-Zuid. Ondernemers die zich voor hun omgeving inzetten en de winkelstraat nieuw elan moeten geven. “Ik woonde eerst anti-kraak in een schoolgebouw aan de Hillevliet”, vertelt Menno. “Daar hielden we breakdance-battles. Maar ik zocht naar een eigen plek. Toen ik hier boodschappen aan het doen was, wed ik binnengeroepen in het kantoor van de Alliantie. En zo kwam van het een het ander. Het was ongeveer in dezelfde periode als dat ik Kees ontmoette, en 1+1 bleek 3 te zijn.”

Menno van Gorp (32) is drie keer wereldkampioen breakdance. Hij komt uit Tilburg en woont nu elf jaar op Zuid. Tegenwoordig met zijn gezin aan de Breeweg, daarvoor bij het Afrikaanderplein. Kees de Haan (28) komt uit Spijkenisse, hij verhuist binnenkort naar de Groene Hilledijk, schuin tegenover hun ‘broedplaats voor urban sports’. 

“We willen hier graag voor iedereen uit de wijk de deuren openzetten, vooral voor de jeugd. Je kunt trainen, groepslessen volgen, workshops. Beneden hebben we een boksruimte, aan het plafond kun je klimmen, je kunt met elkaar sparren, breakdancen.”

“Kijk dan’, zegt Kees. Hij wijst op de glas in lood-ramen die na hun verbouwing tevoorschijn kwamen. Omdat aan de straatkant ook de luifels zijn verwijderd, is het licht in de ruimte. “Het is zó’n verschil met hoe het was, het is echt helemaal opgefleurd!”

Als je er binnenloopt, kun je breakdancers uit de wereldtop tegenkomen. Menno: “Het is een hechte scene, we zijn erg close met elkaar. Bijna familie, er is altijd wel iemand die iets weet of iets kan en je helpt. Deze week zal het wel druk zijn, iedereen komt langs voor de Rotterdam Street Culture Week.”

De battles waar hij aan meedoet, worden beslist door een jury. Winnen interesseert Menno niet eens heel veel. Bij breakdance gaat het om creativiteit, vindt hij. “Na Parijs stop ik met wedstrijden denk ik. Dan wil ik me volledig in gaan zetten voor deze plek.”

Meer info op otbmovement.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant