Afbeelding
Column

‘Juist in deze tijden zijn lokale media echt van levensbelang’

Algemeen 439 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Rachid Benhammou schrijft deze week over het belang van een krant als De Havenloods voor Rotterdam. We werden er verlegen van!


‘Het zal u niet ontgaan zijn, maar uw krant heeft een nieuw gezicht. En dat heeft te maken met het heuglijke feit dat De Havenloods sinds kort een nieuwe eigenaar heeft. Het was even billenknijpen, angstzweten en hopen dat de overname deze krant alleen maar goeds zou brengen. Je weet het immers nooit. Gelukkig was dat het geval en daar is iedereen blij mee want het had net zo goed ook anders kunnen verlopen.

Nog steeds worden grapjes gemaakt over ‘het lokale sufferdje’ en zijn katten en andere huisdieren meestal blij wanneer de wekelijkse krant op de deurmat ploft. Maar hun baasjes zien wellicht het belang van het lokale sufferdje niet. Of te weinig. Want lokale media bevorderen betrokkenheid bij de directe leefomgeving. De band tussen de burger en die omgeving wordt versterkt door kleinschalige media en door de toegankelijkheid. 

Juist in tijden waarin een samenleving collectief gebukt gaat onder ellende, en we die ellende dagelijks voorgeschoteld krijgen, is die lokale media van levensbelang. Wat interesseert ons nou dat de prinses naar Wales vertrekt om daar van het studentenleven te proeven? Of het zoveelste geheugenverlies van een liegende premier, waarvan je weet dat er toch niets zal veranderen? Men snakt naar mooie, bijzondere en positieve verhalen. En als het ook nog eens nieuws is waar we ons mee kunnen identificeren of als voorbeeld kunnen gebruiken, is het helemaal mooi.

En dat was lang, lang geleden ook de reden voor mij om als verslaggever aan de slag te gaan bij De Havenloods, wat voor mij een bewuste keuze was. Bijzondere verhalen schrijven over gewone mensen. Want wat is er nou leuker dan een stukkie tikken over iets wat om de hoek gaande is?

Daar waar regionale omroepen en kranten veelal het ‘harde nieuws’ brengen, zoals misdaad, politiek, rampen, misdadige politiek of politieke misdaad, is het de missie van lokale media om vooral menselijke verhalen een podium te geven. Zijn lokale media net zo belangrijk als nationale media? Jazeker. En ze worden ook nog eens heel goed gelezen, want gelukkig belandt slechts een klein aantal exemplaren in de kattenbak.

Oké, de nieuwe eigenaar behoort niet tot ‘s werelds grootste en invloedrijkste mediaconglomeraten en heet toevallig geen Rupert Murdoch. Maar ik heb zo een vermoeden dat deze uitgever het belang van lokale media snapt en hoog in het vaandel heeft staan. En als dat niet het geval is, kunnen we er altijd nog een column aan wijden.’

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant