Kees en Wim Brouwer met het ledenblad van Vereniging De Lijn.Foto: Annemarie van de Ploeg
Kees en Wim Brouwer met het ledenblad van Vereniging De Lijn.Foto: Annemarie van de Ploeg

Wim en Kees Brouwer, de oudste tweeling van Rotterdam

Algemeen 1.665 keer gelezen

ROTTERDAM - Wim en Kees Brouwer, de oudste tweeling van Rotterdam, hebben een lange geschiedenis met de Holland-Amerika Lijn. Hun vader werkte bijna 50 jaar bij de HAL, hun grootvader 25 jaar. Wim werkte vier jaar op vrachtschepen en Kees 35 jaar op alle soorten schepen.

Door Annemarie van der Ploeg

Ook nu ze op 1 september 92 worden, zijn ze nog zeer actief voor de HAL en raken er niet over uitgepraat. Kees: “We waren ongeveer 8 jaar toen we met onze vader meegingen naar het schip. Als het schip op zondag binnenkwam, moest vader werken en mocht hij ons meenemen. “ Zijn broer Wim vult aan: “We waren nog kleiner joh, toen we voor het eerst op het schip kwamen. Toen had je passagiersschip de Statendam. Later deden wij ook rondleidingen op het schip, toen we wat ouder waren. Vader nam ons ook altijd mee als er een schip vertrok. De matrozen gingen dan altijd wat drinken en als wij erbij waren, kregen we chocolade, limonade maar vaak ook een zakcentje.” Kees herinnert zich het café aan de Wilhelminakade nog wel. “Het heette De Seinpost en lag aan het begin van de kade. Daar ging de bemanning voor vertrek naartoe. Mijn moeder wist altijd wanneer de schepen weggingen. Omdat wij een tweeling waren, twee van die ventjes, blond en gelijk gekleed, vielen we op. We kregen ook een ‘kogelflessie’ limonade. Wij vonden het leuk dat we al zo vroeg aan boord kwamen.”

Er is een vereniging van oud personeelsleden en andere geïnteresseerden. Wim: “Dat is Vereniging De Lijn. We maken excursies op maritiem gebied, maar we zijn ook bij Heineken geweest. De HAL was een goede afnemer van deze brouwerij. Vanwege ouderdom verliezen we veel leden en de kosten gaan door. Vandaar dat we tijdens de Open Havendagen, maar dit jaar helaas niet, een stand met foto’s, boeken en balpennen inrichten waarin wij twee, we noemen ons de Hal Twins, proberen leden te werven. Als waardering voor ons werk, zijn wij tot erelid van de vereniging benoemd. Een foto daarvan prijkte op ons ledenblad ‘HALLO’, het Holland Amerika Leden Orgaan”, besluit Kees.


Zie ook: www.verenigingdelijn.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant