Foto: Caro Linares
Foto: Caro Linares

De stem van Winne télt in deze stad

Algemeen 808 keer gelezen

Rotterdam - Winston Bergwijn wil leven in een stad waar mensen rekening met elkaar houden. En omdat hij Winne is, télt zijn stem in Rotterdam. Mensen luisteren naar hem, Van de kids op de pleintjes tot de uitslovers in hun auto’s op de Meent.

Door Emile van de Velde

“Als er onderwerpen zijn waar ik achter sta, zet ik me er graag voor in. Dat heb ik vorig jaar met Black Archives gedaan. En nu hiermee.” Winne doelt op de campagne van de gemeente Rotterdam ‘VroemVroem deed je toen’, waarin hij Rotterdammers die met veel herrie door de stad cruisen vraagt wat meer rekening met anderen te houden. ‘Die ene persoon die dit wel leuk vindt, zit waarschijnlijk naast je in de auto’, zegt de 43-jarige rapper in het filmpje. Winne weet waar hij over praat. De Meent is vertrouwd terrein voor hem, hij kent er iedereen. “Nee, zelf ben ik hier nooit van mijn sokken gereden. Maar ik deel wel de ergernis over het lawaai. Dat is gewoon ergerlijk voor bezoekers, bewoners, mensen op het terras. Ik woonde eerst hier om de hoek, nu op de Wilheminapier. Hier cruisen ze, waar ik nu woon zijn er straatraces. Als ik eens vroeg naar bed ga, hoor ik ze langs scheuren.”

Winne weet dat hij invloed heeft in de stad, dat hij een rolmodel is. Dat mensen letterlijk naar hem opkijken bij de gigantische muurschildering van hem aan het Kruisplein. “Dat ben ik niet”, glimlacht hij, “die schildering staat los van mezelf, dat heb ik losgekoppeld. Maar ik vind het wel fijn als jonge jongens er een voorbeeld in zien, van wat je kunt bereiken.” Over een paar weekjes opent Winne zijn eigen gym, samen met Arie Boomsma, in het WTC aan de Coolsingel. Liefst 1100 vierkante meter groot. “Het wordt een plek voor like minded people. Méér dan een sportschool. Je kunt er boksen, kickboksen, crossfitten, yoga. Vaak in teamverband. Het sociale aspect wordt erg belangrijk, iedereen kan er binnenlopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant